De nieuwe vakantiehuisjes op het strand bij Kijkduin nemen veel meer ruimte in dan is afgesproken, ontdekte HSP-raadslid Gerwin van Vulpen. Exploitant Jeroen Struving begrijpt de ophef niet: ,,Alles is keurig in overleg gegaan.”

Veel mensen moeten helemaal niks hebben van die commerciële huisjes op het strand.
Gerwin van Vulpen, gemeenteraadslid Haagse Stadspartij
De 20 vakantiewoninkjes mogen van de gemeenteraad elk een strook van 15 meter strand in beslag nemen, maar gaan die afmeting ver te buiten, stelt Van Vulpen van de Haagse Stadspartij, die met een meetlint op pad ging.

Het raadslid is verbolgen over zijn bevindingen. ,,Veel mensen moeten helemaal niks hebben van die commerciële huisjes op het strand. Ook in de politiek lag dat heel gevoelig. Dan mag je op z’n minst verwachten dat men zich nauwkeurig aan de regels houdt en dat er er niet per huisje zo’n 4,5 meter extra strand wordt ingepikt.

Voortuintjes
Zo beginnen de tien noordelijke huisjes volgens het meetlint van het raadslid te ver van de duinrand af. Vijf meter in plaats van twee, zoals in het raadsvoorstel staat. De ‘voortuintjes’ zijn elk een halve meter te diep en het betonnen pad ervoor heeft een breedte van twee in plaats één meter.

De tien zuidelijke huisjes staan wel iets dichter bij de duinrand, maar die halen de daar ‘verloren’ ruimte weer aan de voorkant in, constateerde het raadslid. ,,Alle twintig strandhuisjes nemen te veel strand in,” zegt Van Vulpen. ,,Het ziet er leuk uit, hoor,” zegt hij. ,,Maar dit kan dus niet.”

Onschuld

Exploitant Struving van de stichting Leef met de Zee reageert verbolgen op het relaas van Van Vulpen. Hij erkent dat de strandhuisjes anders staan dan de gemeenteraad  wilde, maar wast zijn handen in onschuld.

,,Het is niet zo dat wij de hand lichten met de voorschriften. De kwestie is dat het hoogheemraadschap, de provincie en de gemeente allemaal eigen regels hebben. Na overleg is alles keurig besproken en naar ieders goedkeuring afgehandeld.” Zo staan veel vakantiehuisjes inderdaad vijf meter van de duinvoet af, omdat het hoogheemraadschap dat eist. ,,De gemeenteraad wilde ze op twee meter hebben, maar de natuurbeschermingswet laat dat niet toe.”

Struving vraagt zich hardop af waar de HSP mee bezig is: ,,Er zijn, dunkt me, belangrijkere zaken in Den Haag.” Maar dat ziet het HSP-raadslid anders.  ,,Dit is gewoon niet zoals we met de gemeenteraad hebben afgesproken. Ik wil dus weten wat de wethouder hieraan gaat doen. En ik wil ook weten waarom de gemeenteraad hier niet over geïnformeerd is.”