Het Haagse stadsbestuur is niet de fout in gegaan door toestemming te geven voor 35 strandhuisjes op Kijkduin.
Dat concludeert een onafhankelijke gemeentelijke adviescommissie die de bezwaren van natuurverenigingen, de provincie Zuid-Holland en het Haagse Sail Centre 107 stuk voor stuk wegwuift.
Om de Haagse strandhuisjes is veel te doen. Volgens de natuurclubs tasten de strandhuisjes de duinen en andere natuur aan. De provincie stelt dat ze niet passen binnen het nieuwe beleid aan het strand en het Sail Centre meent dat de vereniging in haar activiteiten wordt belemmerd door de vakantiehuisjes en haar gasten.

Begrip
De bezwaarcommissie maakt korte metten met de klachten. Zo is er begrip voor de zorgen van de natuurorganisaties, maar benadrukt de commissie dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de effecten van de strandhuisjes. In 2015 concludeerde de provincie dat de natuur niet wordt aangetast door de huisjes.

Ook de conclusie dat de strandhuisjes niet zouden passen binnen het nieuwe Kustpact en binnen de nieuwe regels van de provincie wordt door de commissie weersproken. Dat staat zelfs met zoveel woorden in de betreffende provinciale beleidsnota.

Rechtszaak
Ten slotte krijgt ook Sail Centre 107 geen gelijk. De commissie meent dat de vereniging niet aannemelijk heeft gemaakt dat de strandhuisjes daadwerkelijk een belemmering vormen voor haar bedrijfsvoering.

Met haar advies sluit de commissie aan bij een eerdere uitspraak van de kortgedingrechter. Wel loopt er nog een hoger beroep in een rechtszaak die het stadsbestuur eerder verloor. Daarin kreeg het Sail Centre in eerste instantie gelijk van de rechtbank.

Strandhuisjes Kijkduin zijn op het strand geplaatst.(Den Haag 10-03-2016).Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/commissie-wuift-bezwaren-tegen-strandhuisjes-weg~aa77fdcf/