CASTRICUM – GroenLinks en de PvdA hebben vragen gesteld aan het college over het illegaal verhuren van strandhuisjes. Dit is contractueel verboden, maar blijkt toch te gebeuren, zelfs via verhuursites als AirBNB.De gemeente wil gaan onderzoeken of de verhuur in de toekomst mogelijk is.
„Er ligt een verzoek van exploitant Richard Groot.” verklaart wethouder Kees Rood (strand). „De gedachte achter het concept CaanZee is niet om de piekdagen nog drukker te maken, maar om het seizoen te verlengen.

Dat zou kunnen door onderverhuur onder voorwaarden toe te staan. Ik heb gesproken met de Vereniging van Eigenaren van strandhuisjes en zij zeggen dat je er niet aan moet beginnen. Zij komen voor de rust en de specifieke sfeer op het strand. Als huurders, die zich daar minder verantwoordelijk voor voelen, hier gaan feesten of de beest gaan uithangen, werkt dat zeer verstorend. Het is dus lastig.”
De verhuur van de huisjes wordt op dit moment gedoogd omdat het dagelijkse praktijk is. Volgens Janine Cornel van GroenLinks overschrijdt het college daarmee een grens. “Mag een ieder dan ook op stoepen fietsen, te hard rijden en door rood licht rijden?” Wethouder Rood vindt die vergelijking overdreven. „Verhuur is op dit moment gewoon niet toegestaan, en we moeten er op handhaven. Het is zeker niet zo dat we het maar laten lopen. Het is alleen moeilijk te controleren.”

Bad Noord
Ook bij Bad Noord wordt er gesproken over vergroting van strandhuisjes. Daar mogen twee rijen huisjes staan: op de achterste rij 24 huisjes van zes bij drie meter en op de voorste 24 van drie bij drie. Rood: „De exploitant wil de voorste huisjes ook vergroten naar zes bij drie. Maar de provincie zet vraagtekens bij nut en noodzaak hiervan. Op de achterste rij stonden namelijk maar zes huisjes, eerst moeten die plekken maar eens worden benut, is de gedachte. Deze discussie speelde trouwens in juni en is nu niet aan de orde.”
GroenLinks verdenkt het college ervan nog even snel het beperken van kustbebouwing in het kustpact vóór te willen zijn. „De raad moet helpen onze kust te beschermen en hier niet in meegaan.”

Bron: http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regio/artikel/4279259/gemeente-bekijkt-mogelijkheden-voor-verhuur-strandhuisjes-.aspx