Het zijn vooral Duitsers die dit weekeinde een strandslaaphuisje hebben geboekt”, vertelt Huibert Wattel, een van de eigenaren van hotel Duinoord, strandpaviljoen Breezand en de tien strandbungalows op het strand van Vrouwenpolder. “Donderdag was een feestdag in Duitsland.

Daarom hebben veel Duitsers een lang weekend. Normaal gesproken is de verdeling tussen Duitsers en Nederlanders ongeveer gelijk. De samenstelling van de bezoekers loopt sterk uiteen. We krijgen gezinnen met kinderen op bezoek, maar ook stelletjes.”

De exploitant begon vier jaar geleden met de verhuur van slaapstrandhuisjes. Wattel: “Er stond een advertentie in de krant waarin de gemeente Veere aangaf vergunningen te willen verstrekken voor 25 huisjes in Domburg en 25 in Vrouwenpolder. Met onze locatie direct onder aan de duinen en met het strandpaviljoen wilden we daar graag voor in aanmerking komen. Wij hebben ons toen ingeschreven met een businessplan en tien huisjes toegewezen gekregen.”

Het strandseizoen loopt van 1 april tot 1 oktober. In de winter staan de huisjes in de stalling bij een boer in Kamperland. Als het seizoen begint worden de huisjes op vrachtwagens van Wielemaker over de Veerse Gatdam vervoerd. Ze worden niet afgebroken. Wattel: “Eerst wordt het gas, water en de elektriciteit afgekoppeld. We halen alle spullen die vochtig kunnen worden zoals gordijnen en kussens weg voordat we ze verplaatsen. Het bordes aan de voorkant wordt ingeklapt en dan worden ze in hun geheel op de vrachtwagen geladen.”

In de vier jaar dat Wattel de recreatiewoningen verhuurt, is hij door schade en schande wijs geworden, zo zegt hij zelf. Zo is het een keer voorgekomen dat de Senseo koffiezetapparaten gedurende de winter in de huisjes zijn blijven staan. Toen het strandseizoen eenmaal begon heeft hij toen tien nieuwe moeten aanschaffen omdat de apparaten het vanwege de vorst hadden begeven.

Ook de stabiliteit van de huisjes is nog wel eens een probleem gebleken. “Ze hebben veel te verduren op het strand. Het is een agressieve omgeving. Sloten die door zand niet meer opengaan bijvoorbeeld of ramen die niet meer open of dicht kunnen. Vorig jaar verzakten de huisjes door de harde wind zo sterk dat het water in de douche niet meer richting het afvoerputje liep, maar het huisje in. Op het strand zagen we dat het zand op plekken waar schelpen lagen niet wegwaaide. dat bracht ons op het idee om schelpen rond de huisjes te storten. Die schelpen vonden we overigens niet op het strand, maar in de winkel.