Hoewel contractueel verboden, blijken strandhuisjes op het strand van Castricum te worden verhuurd aan derden. Dat gebeurt via verhuurwebsites als Airbnb. GroenLinks en PvdA hebben er vragen over gesteld aan het college van b en w.

Het strand van Castricum telt 248 huisjes. De gemeente Castricum verpacht de huisjes aan een strandexploitant, die het beheer voor zijn rekening neemt.
De huisjes zelf zijn in bezit van de eigenaren. Het is hen niet toegestaan de huisjes te verhuren. Hooguit mogen familieleden er gebruik van maken. Reden is dat bij verhuur de drukte op het strand toeneemt omdat de bezetting intensiever is.

Uit antwoorden van wethouder Marcel Steeman op vragen die GroenLinks en PvdA vorige week stelden aan het college, maakt GroenLinks op dat B en W de illegale verhuur zou gedogen. De verhuur zou immers dagelijkse praktijk zijn.
Steeman verwijst desgevraagd naar collega-wethouder Kees Rood, die ’strandzaken’ in zijn portefeuille heeft. Van gedogen is wat Rood betreft geen sprake. Eerder is het zo dat controle ondoenlijk is. Rood: ,,Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand de eigenaar is, of een huurder. Je zou toezichthouders huis aan huis moeten laten controleren, maar dan ga je toe naar een soort politiestaat. Dat moeten we niet willen.’’

Behoefte
Ook omdat de strandondernemers in hun in 2015 gepresenteerde plan ’CaanZee’ aandringen op de mogelijkheid de huisjes te verhuren, staat Rood open voor een gesprek over dit onderwerp.
,,De tijden veranderen en er is kennelijk behoefte aan. Daar kun je je ogen niet voor sluiten. Ik denk dat het verstandig is om met elkaar de voors en tegens af te wegen’’, aldus Rood.
Maar, of het er van komt is allerminst zeker. Rood: ,,Er zijn drie verenigingen van eigenaren. Mij is al duidelijk geworden dat die absoluut niet staan te springen om verhuur toe te staan. Ik kan me er iets bij voorstellen. Als je een strandhuisje hebt voor de rust en er komen mensen een weekendje het huisje naast je huren om tot diep in de nacht te feesten, word je daar niet vrolijk van.’’
Kustpact
Fractievoorzitter Hannie Lutke Schipholt van GroenLinks wil dat bij ’illegale verhuur van strandhuisjes wordt opgetreden en niet gedoogd’. ,,Het college lijkt hiermee nog even het beperken van kustbebouwing in het kustpact en de zoneringsplannen van de provincie voor te willen zijn. De gemeenteraad moet helpen onze kust te beschermen en hier niet in meegaan.’’

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/kennemerland/article28974985.ece/Illegale-verhuur-strandhuisjes-Castricum_?lref=SR_1