Na Groede komen er nog dertig moderne strandslaaphuisjes bij aan de stranden van Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad. In slaap vallen met het ruisen van de zee en ‘s ochtends vanuit je bed zó het strand opstappen, dat is de wens van veel toeristen.

Na een geslaagde proef met het plaatsen van strandslaaphuisjes bij Groede konden ondernemers vorig jaar daarom een plan indienen voor het bouwen van nog meer slaaphuisjes bij Cadzand en Nieuwvliet. Een onafhankelijke commissie beoordeelde vijf inzendingen, waarvan de plannen van camping Zonneweelde en recreatiebedrijf Molecaten als beste uit de bus kwamen. Camping Zonneweelde mag bouwen op het strandgedeelte tussen Nieuwvliet-Bad en Groede-Bad, met Strandweelde als projectnaam. “Het zijn geen standaard strandhuisjes met een puntdak”, zegt wethouder Peter Ploegaert tevreden. “Het zijn moderne woninkjes met veel glas en gebogen vormen, net als in Groede. De beleving van het strand is op die manier overal.” Er kunnen ongeveer vier tot zes personen in een huisje verblijven.

De strandslaaphuisjes die Molecaten neer gaat zetten in Cadzand ten westen van Strandpaviljoen Dok 14, zijn in dezelfde stijl ontworpen: ronde vormen, een luxe uitstraling en veel glas. Molecaten is ook verantwoordelijk voor het recreatiepark in Waterdunen dat over een paar jaar wordt gebouwd. Het accent ligt daarbij op duurzaamheid en dat is bij de ontwerpen van beide winnaars ook het geval. “Zo is het materiaal recyclebaar en er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen”, legt de wethouder uit.

Op beide locaties komen vijftien optrekjes. Met Groede erbij maakt dat vijfenveertig in totaal, en daar laat de gemeente Sluis het bij. “We willen niet heel de kust volbouwen. Maar de vraag naar deze huisjes is wel enorm, merken we in Groede.” Daar zijn de optrekjes namelijk overbezet. “Er zijn zelfs wachtlijsten. We komen nu daarom tegemoet aan een wens. In het verleden hielden we de bouw van slaaphuisjes bewust af.” Het bestemmingsplan van het buitengebied is voor de bouw herzien, er zijn kleine aanpassingen en enkele aanvullingen gedaan en daarom ligt het plan opnieuw ter inzage. De omgevingsvergunning moet nog worden aangevraagd. De verwachting is dat de huisjes er vanaf maart 2016 staan.