Strandhuisjes Egmond aan Zee

Daar komen de strandhuisjes weer! Nog één herfstdag, afgelopen vrijdag, en dan mag het voorjaar losbarsten.

Lees verder bij de bron:
http://www.rodi.nl/nieuws/1456728-strandhuisjes-egmond-aan-zee

7x de mooiste vakantiehuisjes aan het strand

Niets lekkerder dan het zand tussen je tenen voelen zodra je wakker wordt. En dan is het strand ook nog één groot speelveld voor kinderen. Daarom: de mooiste vakantiehuisjes aan zee.

Lees verder bij de bron:
https://www.kekmama.nl/artikel/de-deur-uit/7x-de-mooiste-vakantiehuisjes-aan-het-strand

Optie om zes maanden op strand te slapen

Het hele strandseizoen, van april tot oktober, in een strandhuisje overnachten, zou wel eens realiteit kunnen worden. De VVD wilde namelijk van het college van burgemeesters en wethouders weten of de nu geldende drie maanden kunnen worden uitgebreid. Daar wil de gemeente best naar kijken.
Lees verder bij bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/kennemerland/optie-om-zes-maanden-op-strand-te-slapen

Slechts 3 maanden slapen in strandhuis

De mededeling dat de gemeente van plan is de overnachtingsregels op het IJmuiderstrand te gaan handhaven, is als een bom ingeslagen bij de eigenaren van de strandhuisjes. Al sinds jaar en dag wordt gedurende het hele seizoen van 1 april tot 1 oktober op het strand geslapen.
Lees verder bij bron: http://www.rtvseaport.nl/2017/11/10/slechts-3-maanden-slapen-in-strandhuis/

Strandhuisjes mogen op Zuiderstrand van Kijkduin

Woensdag 18 oktober 2017 – Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag mocht vergunningen verlenen voor in totaal 40 strandhuisjes op het Zuiderstrand van Kijkduin. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (18 oktober 2017). Het gaat om twee vergunningen uit 2015, die ieder 20 seizoensgebonden strandhuisjes mogelijk maken op twee locaties ten zuiden van de boulevard van Kijkduin. De vergunningen gelden voor een periode van vijf jaar.

Locatiekeuze

De zaak was aangespannen door watersportvereniging Sail Center. Zij vindt de locaties aan het Zuiderstrand niet geschikt en is bang dat de strandhuisjes haar watersportactiviteiten aan het strand in de weg zullen staan. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is de keuze voor de locatie van de strandhuisjes zorgvuldig geweest. In haar zogenoemde ‘ruimtelijke verkenning’ heeft de gemeente de twee locaties voor strandhuisjes op het Zuiderstrand al als geschikt aangewezen. Hierbij heeft de gemeente rekening gehouden met aspecten als bereikbaarheid, parkeergelegenheid en natuur.

Groene karakter

Ook passen de strandhuisjes in het beleid van de gemeente, waarin is opgenomen dat Den Haag zijn groene karakter moet behouden. De Afdeling bestuursrechtspraak volgt het gemeentebestuur in zijn stelling dat de strandhuisjes dat karakter niet aantasten. “Daarbij is van belang dat de vergunde strandhuisjes een relatief beperkte omvang hebben en de plaatsing daarvan niet tot verwijdering van aanwezig groen leidt”, aldus de hoogste bestuursrechter.

Gevolg van de uitspraak

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak betekent dat de vergunningen voor de 40 strandhuisjes op het Zuiderstrand van Kijkduin onherroepelijk zijn, en dat de strandhuisjes er de komende paar jaar van maart tot november mogen staan. 
In december 2016 verleende het gemeentebestuur na een eerdere uitspraak van de rechtbank Den Haag opnieuw twee vergunningen voor dezelfde strandhuisjes op het Zuiderstrand. Die gaan over iets minder strandhuisjes, namelijk in totaal 35 stuks. Tegen die vergunningen loopt nog een procedure bij de rechtbank Den Haag. Die heeft nog geen uitspraak gedaan in die zaak.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201609353/1.

Bron: https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=1087

Zeilcentrum vreest schade aan catamarans door strandhuisjes Kijkduin

Catamarancentrum Sail Center heeft ook afgelopen zomer wel degelijk veel last van de strandhuisjes op het strand van Kijkduin gehad, zei Eddie Herklots van Sail Center 107 vandaag bij de Raad van State. ,,We kunnen de boten nu niet meer pal aan de duinrand leggen en moeten ze in twee rijen achter elkaar leggen. De boten liggen dan dichter bij de vloedlijn en met een flinke zomerstorm van windkracht 10 leidt dat tot grote ellende”, zei Herklots na een rechtszaak bij de Raad van State. Daar vroegen de gemeente Den Haag en twee strandhuisverhuurders ’s lands hoogste bestuursrechtscollege om in hoger beroep alsnog de vergunning voor 40 strandhuisjes goed te keuren. Sail Center is daartegen en wil helemaal heen huisjes meer op het strand. 
Lees verder bij Bron: https://www.ad.nl/den-haag/zeilcentrum-vreest-schade-aan-catamarans-door-strandhuisjes-kijkduin~a695cc66/

Kustpact maakt weg vrij voor huisjes op strand

Tegenstanders van strandhuisjes voor de kust van Monster en Ter Heijde kunnen nog even opgelucht ademhalen. Ook volgende zomer zullen ze er nog niet staan. Maar ze komen er wél, met dank aan het Kustpact.De strijd over wel of geen strandhuisjes aan de kust vertoont overeenkomsten met de soap rond het nieuwe Westlandse gemeentehuis. Dat laatste staat er inmiddels, en op twee locaties nog wel. En ook de strandhuisjes zullen er komen. Het Kustpact, in beton gegoten afspraken van wat er wel en niet mag in de kuststrook, laat een klein stukje ruimte voor bebouwing bij Ter Heijde. En juist daar wil Westland Strandhuis huisjes neerzetten.
Lees verder bij Bron: https://www.ad.nl/westland/kustpact-maakt-weg-vrij-voor-huisjes-op-strand~a046ef9e/

‘Gemeenteraad beslist over komst strandhuisjes’

Het plan van Westland Strandhuis om strandhuisjes op het strand van Ter Heijde te plaatsen nadert z’n voltooiing. Maar of ze er ook daadwerkelijk komen is nog lang geen gelopen koers.Dat stelt fractievoorzitter Peter Duijsens van oppositiepartij Westland Verstandig. ,,Het bestemmingsplan moet eerst worden gewijzigd en daar gaat de gemeenteraad over”, zegt Duijsens. ,,Westland Verstandig is tegen en wij gaan uit van een te behalen raadsmeerderheid.”
Lees verder bij Bron: https://www.ad.nl/westland/gemeenteraad-beslist-over-komst-strandhuisjes~a6e5565e/

Dit zijn de coolste strandhuisjes van Nederland

Een vakantie in eigen land kan ook in stijl.
Je kunt deze zomer natuurlijk afreizen naar plekken als Bali of Ibiza, maar voor de zon, zee en het strand kun je het ook gewoon dichter bij huis zoeken. In één van deze coole strandhuisjes misschien. En dat een huisje aan zee geen houten hok van twee bij twee meer is, laten deze huisjes anno 2017 wel zien.

Zeeland: Strandhuisjes Cadzand-Bad

 
 In het immer pittoreske Zeeland zijn deze lente maar liefst 15 van deze designpareltjes te huur. Geschikt voor twee tot zes personen en de hond mag ook mee. De huisjes aan het Cadzand-Bad strand zijn sinds vorig jaar volledig beschikbaar en zijn onderdeel van vakantiepark Hoogduin. Als je drie maanden van tevoren reserveert krijg je bovendien 8% vroegboekkorting.

 

De huisjes zijn voorzien van alle nodige luxe, zoals een open keuken, twee slaapkamers, een badkamer en toilet. Maar het mooiste is misschien wel je eigen terras.

 

Zeeland: Strandhuisjes Nieuwvliet-Bad

 
 

Sinds vorig jaar zijn er ook 15 van deze strakke strandhuisjes op het Zeeuwse strand. Deze huisjes zijn voorzien van maar liefst twee terrassen: een duinterras (ideaal voor ontbijt in de ochtend) en een zeeterras (om daarna lekker van het zonnetje te genieten). Bovendien kun je gebruik maken van een broodjesservice waarbij je broodjes ’s ochtends aan uw deur worden gehangen. Handig!

 

De huisjes zijn gelegen aan het Zeeuws-Vlaamse strand Nieuwvliet, dat meermaals werd verkozen tot ‘schoonste strand van Nederland.’ Het enige wat jammer is, is dat je niet meer bij het nabij gelegen sterrenrestaurant Oud Sluis terecht kunt!

 

Commissie wuift bezwaren tegen strandhuisjes weg

Het Haagse stadsbestuur is niet de fout in gegaan door toestemming te geven voor 35 strandhuisjes op Kijkduin.
Dat concludeert een onafhankelijke gemeentelijke adviescommissie die de bezwaren van natuurverenigingen, de provincie Zuid-Holland en het Haagse Sail Centre 107 stuk voor stuk wegwuift.
Om de Haagse strandhuisjes is veel te doen. Volgens de natuurclubs tasten de strandhuisjes de duinen en andere natuur aan. De provincie stelt dat ze niet passen binnen het nieuwe beleid aan het strand en het Sail Centre meent dat de vereniging in haar activiteiten wordt belemmerd door de vakantiehuisjes en haar gasten.

Begrip
De bezwaarcommissie maakt korte metten met de klachten. Zo is er begrip voor de zorgen van de natuurorganisaties, maar benadrukt de commissie dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de effecten van de strandhuisjes. In 2015 concludeerde de provincie dat de natuur niet wordt aangetast door de huisjes.

Ook de conclusie dat de strandhuisjes niet zouden passen binnen het nieuwe Kustpact en binnen de nieuwe regels van de provincie wordt door de commissie weersproken. Dat staat zelfs met zoveel woorden in de betreffende provinciale beleidsnota.

Rechtszaak
Ten slotte krijgt ook Sail Centre 107 geen gelijk. De commissie meent dat de vereniging niet aannemelijk heeft gemaakt dat de strandhuisjes daadwerkelijk een belemmering vormen voor haar bedrijfsvoering.

Met haar advies sluit de commissie aan bij een eerdere uitspraak van de kortgedingrechter. Wel loopt er nog een hoger beroep in een rechtszaak die het stadsbestuur eerder verloor. Daarin kreeg het Sail Centre in eerste instantie gelijk van de rechtbank.

Strandhuisjes Kijkduin zijn op het strand geplaatst.(Den Haag 10-03-2016).Foto:Frank Jansen © Frank Jansen

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/commissie-wuift-bezwaren-tegen-strandhuisjes-weg~aa77fdcf/

‘Zet die strandhuisjes niet overal neer’

Pieter Hendrikse (49) uit Voorburg heeft in drie weken de hele Nederlandse kust afgelopen om aandacht te vragen voor ‘de stand van het strand’ en de stichting Noordzee. Zeven kilo lichter en met een schat aan ervaring is hij terug.
Zitten uw voeten er nog aan?
,,Ze zitten er nog aan, maar ik merk wel dat ik meer dan 400 kilometer heb gelopen in 20 dagen. Ik ben 7 kilo afgevallen.”
Wat was het zwaarste?    

,,Lopen bij vloed. Dan moet je kilometers door het mulle zand. Met het weer heb ik geluk gehad. In de 100 uur lopen heb ik maar 2 uur druppels gehad.”

Hoe is de stand van het strand?
,,Er ligt veel troep vanuit de zee: touw, visgerei, veel plastic. Ook veel plastic ballonnen die mensen hebben opgelaten. Ik heb er zelfs twee uit Engeland gevonden met een kaartje er aan.”

En dat ligt aan de vloedlijn?
,,Ja, het strand zelf is best schoon. Nu het seizoen gaat beginnen, hoop ik dat er weer genoeg vuilnisbakken worden geplaatst waarin bezoekers hun afval kwijt kunnen.”

Nog andere bouwsels gezien?
,,Strandhuisjes. Je moet wel uitkijken dat die niet overal worden neergezet. Het kan wel, maar hou het op één plek en je moet de duinen nog wel kunnen blijven zien.”

Liep u steeds alleen?
,,Nee, van de 20 dagen liepen er 15 dagen mensen mee. Het was heel fijn af en toe alleen te lopen, maar het was ook een mooie ervaring met zoveel vrienden te lopen.”

De tocht is volbracht. Voldaan?
,,Ja, en ook trots op mensen die zijn meegelopen. Ze doneerden per kilometer en ook anderen hebben geld gestort voor de stichting Noordzee. Over twee weken weet ik het eindbedrag. Ik denk dat we aan 6.000 euro komen voor de stichting.”

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/zet-die-strandhuisjes-niet-overal-neer~a84f1b86/

Zorgen statenleden om bouwen op strand

HOEK VAN HOLLAND – Groen Links, PvdD en SGP/Christen Unie maken zich zorgen over de bebouwing van de Zuid-Hollandse kust. Zij vragen Gedeputeerde Staten om tekst en uitleg.
De drie fracties in Provinciale Staten zijn gebelgd dat er opnieuw een vergunning afgegeven voor bebouwing langs de kust bij Hoek van Holland. De partijen vinden dit ‘zeer zorgelijk’.

Nu blijkt dat ondanks de toezegging van de gedeputeerde om snel in contact te treden met de gemeenten Rotterdam en Den Haag en de Staten van de uitkomsten op de hoogte te stellen, wordt doorgegaan met het verlenen van vergunningen voor bebouwing op en langs het strand.” In het geval van de bouw van een ketelhuis met uitkijktoren bij het strand in Hoek van Holland betreft het zelfs een vergunning waar geen ruimtelijke onderbouwing in het bestemmingsplan voor is gegeven”, aldus de fracties. “Ook is de kans aanwezig dat het ketelhuis negatieve invloed op het naastgelegen natura 2000 gebied kan hebben”, aldus Groen Links Statenlid Anneloes van Hunnik.

“Wij vinden het zeer onwenselijk dat er nog meer bebouwing langs onze kwetsbare kust wordt toegestaan. De Nederlandse kust is uniek en dat willen wij graag zo houden. Extra bebouwing zorgt voor meer verstoring van het duin en kustlandschap en de natuur. Ook kan het negatieve gevolgen hebben op de veiligheid van de kustverdediging.” Groen Links, de PvdD en de SGP/CU willen graag spoedig van de gedeputeerde weten of de gesprekken met de gemeenten enig resultaat hebben opgeleverd en of de voorgenomen vergunningverlening door de gemeente Rotterdam nog tegengehouden kan worden.

Bron: http://www.schiedam24.nl/nieuws/wonen/Zorgen-statenleden-om-bouwen-op-strand/5410

Strijd om strandhuisjes loopt uit de hand

De strijd om de strandhuisjes bij Kijkduin loopt uit de hand. Initiatiefnemer John Roos en tegenstander Peter Lindeman van Sail Center 107 hebben allebei onlangs aangifte gedaan van mishandeling Aanleiding was een knokpartij tussen voor- en tegenstanders van de huisjes.
Ook heeft strandtenteigenaar John Roos melding gemaakt van doodsbedreigingen, zei hij vandaag tijdens een politieke vergadering in het stadhuis. ,, Mijn gezin en mijn kinderen worden op sociale media bedreigd’’, zei hij geëmotioneerd. ,,Men schrijft dat de boel binnenkort in de hens gaat. Dat ons iets wordt aangedaan.’’ Roos mag op het strand vijftien huisjes exploïteren. Ook Jeroen en Patricia Struving van de Stichting Leef met de Zee hebben er twintig huisjes. Zij spreken omfloerst van ‘zeer vervelende berichten’ op internet.

Strijd

Over de strandhuisjes wordt een heftige strijd gevoerd. Sail Center 107 kreeg vorig jaar gelijk van de rechter. Die vond dat de gemeente de huisjes inderdaad te dicht bij de zeilvereniging had gepland. De gemeente ging snel in hoger beroep en gaf opnieuw toestemming voor 35 strandhuisjes.

Sindsdien zijn diverse natuurverenigingen vol in de aanval gegaan Zij stellen dat de strandhuisjes zowel beschermde natuur als de zandmotor zouden aantasten. Volgens de gemeente is daar echter geen enkel bewijs voor.

In de raadzaal pleitte John Roos vooral voor  een minder heftig debat. ,,Sinds er over het kustpact gesproken wordt, zijn wij opeens boeven. Mensen die je kunt bedreigen. Daarom vraag ik: alsjeblieft matig je toon.’’   

Bron: http://www.ad.nl/den-haag/strijd-om-strandhuisjes-loopt-uit-de-hand~aebf093b/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_app

Callantsogers in actie tegen strandhuisjes

Strand Callantsoog

Een groep inwoners van Callantsoog is een actie gestart tegen de bouw van huisjes op het strand. Onder leiding van Kees Buzink is op Facebook opgeroepen om zijn actie ‘tegen strandhuisjes’ te steunen.
Volgens Buzink worden volop plannen gemaakt voor de bouw van huisjes op het strand. Uit een enquête van de Dorpsraad blijkt echter dat 67% van de dorpsbewoners de huisjes niet zien zitten.
“1.500 meter strand mag bebouwd gaan worden als we niet in actie komen. Laat ons mooie strand zoals het is. En laat overnachtingen niet toe op het strand”, schrijft Buzink op Facebook.
Dorpsbewoners worden opgeroepen hun bezwaren tegen de strandhuisjes te mailen naar geenstrandhuisjescallantsoog@hotmail.com. Buzink zorgt dat de bezwaren naar de gemeente worden gestuurd.
Verder roept hij de gemeente op om de inwoners beter te informeren over de plannen.
Volgens wethouder Jelle Beemsterboer zijn bij de gemeente nog geen plannen ingediend voor de bouw van strandhuisjes in Callantsoog.

Bron: http://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3652111/nieuws/callantsogers_in_actie_tegen_strandhuisjes.html?page=1

Ondanks politiek gesteggel staan de strandhuisjes bij Kijkduin er weer

Terwijl er in de Haagse politiek nog steeds flink over wordt gesteggeld, zijn op het strand van Kijkduin de eerste strandhuisjes alweer klaar. Tegenstanders probeerden eerder met een kort geding de bouw tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk. Volgens de rechter was er geen sprake van een spoedeisend belang.

De strandhuisjes bij Kijkduin veroorzaken al jaren discussie en allerlei procedures zorgen iedere keer voor nieuwe wendingen. De gemeente wil ze graag omdat het goed is voor het toerisme. Maar strandondernemers in de directe omgeving en natuurorganisaties maken er bezwaar tegen.

Op dit moment lopen ook nog twee juridische procedures tegen het plaatsen van de huisjes op het Zuiderstrand. Maar de verwachting is dat die niet zijn afgerond voordat het huidige strandseizoen is afgelopen.
De Haagse Strandhuisjes staan vanaf de lente tot en met de herfst aan de kust bij Kijkduin en hebben allemaal vrij uitzicht op de Noordzee. Afhankelijk van de indeling biedt een huisje plaats aan vier of vijf personen.

Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 03
Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 13
Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 01Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 05Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 12Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 08
Opbouw strandhuisjes 2017 foto Maurice Haak 14

Illegale verhuur strandhuisjes Castricum

Hoewel contractueel verboden, blijken strandhuisjes op het strand van Castricum te worden verhuurd aan derden. Dat gebeurt via verhuurwebsites als Airbnb. GroenLinks en PvdA hebben er vragen over gesteld aan het college van b en w.

Het strand van Castricum telt 248 huisjes. De gemeente Castricum verpacht de huisjes aan een strandexploitant, die het beheer voor zijn rekening neemt.
De huisjes zelf zijn in bezit van de eigenaren. Het is hen niet toegestaan de huisjes te verhuren. Hooguit mogen familieleden er gebruik van maken. Reden is dat bij verhuur de drukte op het strand toeneemt omdat de bezetting intensiever is.

Uit antwoorden van wethouder Marcel Steeman op vragen die GroenLinks en PvdA vorige week stelden aan het college, maakt GroenLinks op dat B en W de illegale verhuur zou gedogen. De verhuur zou immers dagelijkse praktijk zijn.
Steeman verwijst desgevraagd naar collega-wethouder Kees Rood, die ’strandzaken’ in zijn portefeuille heeft. Van gedogen is wat Rood betreft geen sprake. Eerder is het zo dat controle ondoenlijk is. Rood: ,,Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand de eigenaar is, of een huurder. Je zou toezichthouders huis aan huis moeten laten controleren, maar dan ga je toe naar een soort politiestaat. Dat moeten we niet willen.’’

Behoefte
Ook omdat de strandondernemers in hun in 2015 gepresenteerde plan ’CaanZee’ aandringen op de mogelijkheid de huisjes te verhuren, staat Rood open voor een gesprek over dit onderwerp.
,,De tijden veranderen en er is kennelijk behoefte aan. Daar kun je je ogen niet voor sluiten. Ik denk dat het verstandig is om met elkaar de voors en tegens af te wegen’’, aldus Rood.
Maar, of het er van komt is allerminst zeker. Rood: ,,Er zijn drie verenigingen van eigenaren. Mij is al duidelijk geworden dat die absoluut niet staan te springen om verhuur toe te staan. Ik kan me er iets bij voorstellen. Als je een strandhuisje hebt voor de rust en er komen mensen een weekendje het huisje naast je huren om tot diep in de nacht te feesten, word je daar niet vrolijk van.’’
Kustpact
Fractievoorzitter Hannie Lutke Schipholt van GroenLinks wil dat bij ’illegale verhuur van strandhuisjes wordt opgetreden en niet gedoogd’. ,,Het college lijkt hiermee nog even het beperken van kustbebouwing in het kustpact en de zoneringsplannen van de provincie voor te willen zijn. De gemeenteraad moet helpen onze kust te beschermen en hier niet in meegaan.’’

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/kennemerland/article28974985.ece/Illegale-verhuur-strandhuisjes-Castricum_?lref=SR_1

Plan voor strandhuisjes bij Duinoord Den Helder

Eigenaar Jan Dronkers van Beachclub Citadel op het strand van Duinoord wil huisjes ontwikkelen bij deze strandslag. Volgens Landschap Noord-Holland zou het gaan om zo’n 25 tot 30 huisjes. Dronkers wil desgevraagd inhoudelijk niets kwijt over zijn plan.

,,De aanvraag is de deur uit, maar voordat er voor een plan als dit een vergunning is, gaat er nog heel wat tijd overheen en er kan nog van alles veranderen. Dat weten we, daar houden we ook rekening mee en het doet niks af aan ons enthousiasme.’’
Behalve aan bijvoorbeeld het bestemmingsplan en ruimtelijk kwaliteitsplan moet een exercitie als deze ook langs bijvoorbeeld provincie en landschap Noord-Holland. Die natuurorganisatie is kritisch. Niet per sé voor of tegen dit specifieke plan, aldus boswachter Do van Dijck, maar wel bijzonder bezorgd over de toename van bouwactiviteiten op en nabij de Helderse kust. ,,Het gaat met de kaasschaaf: beetje bij beetje wordt hier natuur opgeofferd. Dat baart ons grote zorgen.’’
,,Elke keer is er weer een wethouder die zegt: ’En als we dit gedaan hebben is het klaar’, verzucht boswachter Do van Dijck. ,,Maar dan komt er weer een nieuwe die de volgende keer weer hetzelfde zegt en zo wordt er elke keer weer een beetje natuur weggesnoept, zonder compensatie.’’
Hij somt de voorbeelden op. Er komt een jaarrondpaviljoen. Er komen strandhuisjes naast. Dat aantal wordt uitgebreid. Het paviljoen naast de uitbreiding wil ook het hele jaar open.
Broedvogels
,,Met alle begrip voor de economische waarde: al die toeristen zorgen voor weer meer recreatie in de duinen en dat hakt er alles bij elkaar voor bijvoorbeeld broedvogels wel in, in zo’n smalle duinstrook als de Noordduinen. Terwijl er achter de duinen recreatieparken staan waar nauwelijks in is geïnvesteerd. Knap die liever op en laat het duin en directe omgeving intact.’’
Landschap Noord-Holland heeft om die reden behoefte aan harde langetermijnsafspraken over bouwen in het Helderse kustgebied, voortvloeiend uit het Kustpact. In het recent vastgestelde Kustpact worden regels afgesproken voor bouwen aan de kust. Daar staat de handtekening van de gemeente Den Helder nog niet onder, maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat dit gaat gebeuren, aldus woordvoerder Remko van de Belt.
Van Dijck: ,,Nogmaals: ik snap de economische behoefte ook. Daarom zeg ik ook niet: ’Wij zijn ben tegen strandhuisjes bij Duinoord’. Of tegen durfsportactiviteiten bij Huisduinen, of uitbreiding van ’t Noorder Sandt. Maar bekijk het hele gebied en zeg dan waar dit of dat wel mag en waar niet.’’
Zandpolder
,,Maak bijvoorbeeld zones waar we als mens verder van afblijven. Falga bijvoorbeeld. En kijk eens wat we in de Zandpolder bij Callantsoog hebben gerealiseerd. Dat is een heel goed voorbeeld voor Den Helder: land als natuur bestemmen ter compensatie. Dat is goed voor de natuur – de Zandpolder is wat we noemen een luilekkerland geworden voor vogels – en ook voor de zo belangrijke toeristische sector. Want prachtig om te zien en het natuurrecreatiegebied wordt erdoor uitgebreid.’’

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28969150.ece/Plan-voor-strandhuisjes-bij-Duinoord-Den-Helder_

Gemeente bekijkt mogelijkheden voor verhuur strandhuisjes

CASTRICUM – GroenLinks en de PvdA hebben vragen gesteld aan het college over het illegaal verhuren van strandhuisjes. Dit is contractueel verboden, maar blijkt toch te gebeuren, zelfs via verhuursites als AirBNB.De gemeente wil gaan onderzoeken of de verhuur in de toekomst mogelijk is.
„Er ligt een verzoek van exploitant Richard Groot.” verklaart wethouder Kees Rood (strand). „De gedachte achter het concept CaanZee is niet om de piekdagen nog drukker te maken, maar om het seizoen te verlengen.

Dat zou kunnen door onderverhuur onder voorwaarden toe te staan. Ik heb gesproken met de Vereniging van Eigenaren van strandhuisjes en zij zeggen dat je er niet aan moet beginnen. Zij komen voor de rust en de specifieke sfeer op het strand. Als huurders, die zich daar minder verantwoordelijk voor voelen, hier gaan feesten of de beest gaan uithangen, werkt dat zeer verstorend. Het is dus lastig.”
De verhuur van de huisjes wordt op dit moment gedoogd omdat het dagelijkse praktijk is. Volgens Janine Cornel van GroenLinks overschrijdt het college daarmee een grens. “Mag een ieder dan ook op stoepen fietsen, te hard rijden en door rood licht rijden?” Wethouder Rood vindt die vergelijking overdreven. „Verhuur is op dit moment gewoon niet toegestaan, en we moeten er op handhaven. Het is zeker niet zo dat we het maar laten lopen. Het is alleen moeilijk te controleren.”

Bad Noord
Ook bij Bad Noord wordt er gesproken over vergroting van strandhuisjes. Daar mogen twee rijen huisjes staan: op de achterste rij 24 huisjes van zes bij drie meter en op de voorste 24 van drie bij drie. Rood: „De exploitant wil de voorste huisjes ook vergroten naar zes bij drie. Maar de provincie zet vraagtekens bij nut en noodzaak hiervan. Op de achterste rij stonden namelijk maar zes huisjes, eerst moeten die plekken maar eens worden benut, is de gedachte. Deze discussie speelde trouwens in juni en is nu niet aan de orde.”
GroenLinks verdenkt het college ervan nog even snel het beperken van kustbebouwing in het kustpact vóór te willen zijn. „De raad moet helpen onze kust te beschermen en hier niet in meegaan.”

Bron: http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regio/artikel/4279259/gemeente-bekijkt-mogelijkheden-voor-verhuur-strandhuisjes-.aspx

Protest Natuurhistorische Vereniging tegen strandhuisjes Kijkduin

“De gemeente Den Haag gaat fors in de fout met het verlenen van vergunningen voor de bouw van strandhuisjes op het strand bij Kijkduin.” Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV).

Vervangend voorzitter Anna Kreffer van de vereniging is fel tegen de plannen. “Dit deel van het strand moet ongeschonden blijven, maar het dreigt dit voorjaar toch bebouwd te worden. Dat kan omdat de gemeente de mazen van de wet opzoekt door een versnelde procedure zonder inspraakmogelijkheid. Dit druist in tegen de recente strandnota van de gemeente, waarin wordt aangegeven dat dit deel van het strand gericht dient te zijn op rust. Het besluit gaat ook voorbij aan de publieke discussie over bouwen aan de kust, het Kustpact en aan de aangescherpte regels van de provincie om stranden vrij te houden van bebouwing.”

De Natuurhistorische Vereniging heeft een brief naar de gemeente gestuurd waarin wordt geprotesteerd tegen de plannen.

Bron: http://denhaagfm.nl/2017/01/17/protest-natuurhistorische-vereniging-tegen-strandhuisjes-kijkduin/

Geen strandhuisjes op het stille strand en promotie van Haags veen, dankzij Haagse politiek

Het stadhuis van Den Haag (Foto: Richard Mulder)Het stadhuis van Den Haag (Foto: Richard Mulder)
DEN HAAG – In totaal heeft de Haagse gemeenteraad sinds het begin van de raadsperiode in 2014 332 moties aangenomen. De ChristenUnie/SGP kreeg gemiddeld genomen het meeste voor elkaar, maar ook de Haagse Stadspartij en Groep de Mos/Ouderenpartij deden het goed.
Uit een inventarisatie van Omroep West die donderdag is gepubliceerd, kwam de ChristenUnie/SGP (1 zetel, 29 aangenomen moties en amendementen) gemiddeld als beste uit de bus. 

Maar ook de Haagse Stadspartij (5 zetels, 62 aangenomen moties en amendementen) en Groep de Mos (3 zetels, 38 aangenomen amendementen) hebben het beleid van het college geregeld weten aan te passen.Motie strandhuisjes

De Haagse Stadspartij heeft dat bijvoorbeeld gedaan met de motie ‘strandhuisjes’. De partij heeft voorkomen dat er op het strand tussen Scheveningen-haven en Kijkduin nieuwe strandhuisjes komen.

HSP-fractievoorzitter Peter Bos: ‘Het college wil meer reuring op het strand. Wij vinden dat dit alleen kan in Scheveningen-Bad rondom de Pier en het Kurhaus. Dit stukje strand moet je zoveel mogelijk met rust laten en de natuur zijn werk laten doen.’

Motie ‘ruwe Haagse diamant’

Groep de Mos is blij met de aangenomen motie ‘promotie ruwe Haagse diamant’. Daarin bepleit de partij dat het Haagse veen – dus de Schilderswijk, Transvaal en de Haagse grachten – als toeristisch gebied gepromoot moet worden.

Groep de Mos-fractievoorzitter Richard de Mos: ‘De Schilderswijk en Transvaal komen vaak negatief in het nieuws en soms terecht. Maar het is tegelijkertijd ook een heel mooi gebied met de Haagse markt, Chinatown en de Haagse grachten die weer helemaal herleven. Wij vinden dat dit gebied een eenduidige promotie nodig heeft en dankzij onze motie gaat het college dit nu ook doen.’

Den Haag verstrekt toch vergunning voor bouw strandhuisjes

Den Haag staat de bouw van 35 nieuwe huisjes op het strand van Kijkduin toe, terwijl de gemeente eerder het kustpact ondertekende. Dat pact is juist bedoeld kustbebouwing tegen te gaan. De gemeente Den Haag ondertekende het kustpact, bedoeld om kustbebouwing tegen te gaan. Maar nu verstrekt het opeens een vergunning voor de bouw van 35 nieuwe huisjes op het strand van Kijkduin.

De provincie is verbaasd, natuurorganisaties willen naar de rechter.

Over de strandhuisjes bij Kijkduin wordt al jaren gestreden. De gemeente wil de huisjes, waarmee afgelopen jaar werd proefgedraaid, graag definitief op het strand hebben – maar werd eerder dit jaar door de rechter teruggefloten. Omdat het hoger beroep tegen die beslissing lang duurt, wil Den Haag nu via een zogeheten kruimelvergunning de strandhuisjes alsnog toestaan.

„Er is mij veel aan gelegen om dit initiatief zo snel mogelijk weer op de rails te hebben en in maart 2017 de exploitatie van strandhuisjes mogelijk te maken”, schrijft de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD, buitenruimte) donderdagmiddag aan de gemeenteraad.

Dat is tegen het zere been van de provincie Zuid-Holland en natuurorganisaties, die met Den Haag om de tafel zitten om de plannen voor het kustpact nader in te vullen. Dit pact is een initiatief van Minister Schultz, en bedoeld om de oprukkende bebouwing aan en langs de Nederlandse kust te reguleren.

„Wij voelen ons enorm in de maling genomen”, zegt Alex Ouwehand van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. „We zitten met Den Haag om de tafel om afspraken te maken om de kust leeg en schoon te houden, en ondertussen verstrekt de gemeente achter ieders rug om een vergunning voor 35 strandhuisjes.”

Ouwehand roept nu namens een coalitie van tientallen milieuorganisaties onder leiding van Natuurmonumenten de Haagse gemeenteraad op om de plannen te wijzigen. Gebeurt dit niet, dan volgt een gang naar de rechter. De provincie Zuid-Holland laat in een reactie weten “verbaasd” te zijn over de vergunning.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/22/kustpact-gemeente-den-haag-verstrekt-toch-vergunning-voor-bouw-strandhuisjes-bij-kijkduin-5898647-a1538076

Nog geen vergunningaanvraag voor 100 strandhuisjes

De fractie Westland Verstandig heeft collegevragen gesteld over de onwenselijkheid van 100 strandhuizen op het strand bij Ter Heijde/Monster. Ingevolge het bepaalde in artikel 42 van uw “Reglement van Orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad van de gemeente Westland 2016”, beantwoorden zij deze vragen.

Vraag 1

Is uw College bekend met het Kustpact zoals dat eraan zat te komen en waarom is de Raad daar niet over geïnformeerd?

Antwoord 1

Ja. De raad wordt daarover geïnformeerd zodra de definitieve tekst bekend is.

Vraag 2

Welke rol zal uw College gaan vervullen bij het tot stand komen van het definitieve Kustpact? De gemeente Westland zal daar toch ook bij betrokken worden, als door de minister wordt aangegeven dat de gemeenten daar bij betrokken worden. Wordt daarover vooraf nog in de Raad gesproken?

Antwoord 2

De gemeente Westland is zowel bestuurlijk als ambtelijk betrokken bij de totstandkoming van het Kustpact. Er is een ambtelijke werkgroep, waaraan alle betrokken partijen deelnemen. De kustgemeenten worden daarin vertegenwoordigd door ambtenaren van de gemeenten Westland en Zandvoort. In het bestuurlijk overleg worden de kustgemeenten vertegenwoordigd door bestuurders van deze beide gemeenten. Zodra de definitieve tekst bekend is wordt de raad daar over geïnformeerd.

Vraag 3

Wat is op dit moment de status van de 100 strandhuizen plannen zoals die er zijn? Is er een omgevingsvergunning aangevraagd? Zijn ook de andere vergunningen aangevraagd voor zover het College daar bekendheid mee heeft?

Zijn ook de andere betrokken partijen – Dunea en Delfland- akkoord met de plaatsing van de 100 strandhuizen op de voorziene plekken?

Antwoord 3

Het plan voor de strandhuisjes bevindt zich nog in de initiatieffase, er zijn nog geen vergunningen aangevraagd. Het standpunt van andere betrokken partijen is bij ons niet bekend.

Vraag 4

Er zou pas op de plaats gemaakt worden met het plan en er zou eerst door de gemeente een kustvisie voorbereid worden. Is die kustvisie er bijna en wanneer kan de Raad deze verwachten? Kan in de kustvisie met het pact rekening gehouden worden?

Antwoord 4

Er wordt door de gemeente Westland geen kustvisie voorbereid. Er wordt een integrale strandvisie opgesteld door de gebruikers van het strand, zoals de exploitanten van strandpaviljoens, strandsportverenigingen en de reddingsbrigade. Ook de gemeente maakt daar deel vanuit. De strandondernemers zijn de trekkers van de strandvisie. Daarnaast stelt de gemeente een visie op met betrekking tot de bereikbaarheid en het parkeren. Deze beide visies worden aan de raad voorgelegd. Bij beide visies wordt rekening gehouden met het bestemmingsplan Kust, dat een consoliderend karakter heeft. Verwacht wordt dat het Kustpact niet tot gevolg heeft dat dit bestemmingsplan moet worden herzien. Er is daarom geen aanleiding om in afwachting van die visies een pas op de plaats te maken met het plan voor de strandhuisjes.

Vraag 5

Is het College het met de lezing van de Provincie eens, gegeven op donderdag 26 oktober en te lezen op de WOS en in het AD, waarbij de Provincie aangeeft dat Westland niet onder het pact zal vallen omdat daar al sprake is van een drukke badplaats.

Is het College het met deze conclusie van de Provincie eens?

Heeft de Provincie nog een persbericht doen uitgaan?

Antwoord 5

Nee, de conclusie, zoals deze is verwoord in de media, is niet correct. Het Kustpact geldt na ondertekening voor de hele kust. De provincie concludeert dat bij drukke delen van het strand ruimte blijft voor verblijfsrecreatie. Een persbericht hierover van de provincie is ons niet bekend.

Wij gaan er vanuit uw vragen met deze brief te hebben beantwoord.

Burgemeester en wethouders van Westland,

de secretaris, de burgemeester,

M. van Beek

J. van der Tak

Bron: http://www.westlanders.nu/politiek/nog-geen-vergunningaanvraag-voor-100-strandhuisjes-20136/

De Strandbeurs- Inspiratiedag 2016 foto`s

strandmagazineVoor de foto`s te bekijken Klik hier aub.

‘Bouw strand Hoek van Holland niet vol met strandhuisjes’

Het is sommige inwoners van Hoek van Holland een doorn in het oog: op het strand worden steeds meer vakantiewoningen gebouwd. Er staan nu al tientallen tweelaagse huizen en volgend jaar moeten daar als het aan de gemeente ligt nog eens 28 bijkomen.Bezwaar maken tegen de plannen kunnen de tegenstanders niet, omdat er nooit een bestemmingsplan is gemaakt voor de vakantiewoningen, zegt Rob van der Velden van de Actiegroep Behoud de Kust van Hoek van Holland:”Als ze dat wel hadden gedaan dan had iedereen bezwaar kunnen maken tegen dat bestemmingsplan. Iedereen die geen direct zicht heeft op de huisjes is nu wettelijk geen belanghebbende. Dat komt dus neer op alle inwoners van Hoek van Holland.”De actievoerders zijn op zich geen tegenstander van vakantiewoningen in de buurt van het strand, zoals op de waddeneilanden waar huisjes verspreid in de duinen staan. Maar zo in het zicht op het weidse strand gaat ook Van der Velden te ver:”De unieke eigenschappen van de kust , het strand, de duinen en waterweg. Die beleving wordt op die manier teniet gedaan.”De tegenstanders hebben hun hoop gevestigd op de provincie Zuid-Holland. Ze hopen dat Statenleden kunnen afdwingen dat de gemeente Rotterdam alsnog een bestemmingsplan maakt voor de kust.

Voor video: https://youtu.be/aSoYvwoOTQk

Bron: http://www.tvgids.nl/bouw-strand-hoek-van-holland-niet-vol-met-strandhuisjes/youtubevideo/355807/?cookieoptin=true

Uniek in Nederland, slapen boven het strand en de zee!

Den Haag is vanaf vandaag een nieuwe toeristische attractie rijker: Pier Suites, waarbij voor het eerst in Nederland slapen boven strand en zee mogelijk is. Vanmiddag opende burgemeester Van Aartsen de luxe ‘Pier Suites’ op het Toreneiland van het Scheveningse icoon.De vijf in boutique-stijl gebouwde suites met jacuzzi en terras, bieden gasten een adembenemend uitzicht op de Noordzee. Met Pier Suites voegt de Pier in Scheveningen een nieuw element toe aan de veelzijdigheid van de badplaats. Overnachten boven zee kan vanaf €300,- euro per nacht en de eerste boekingen voor deze ‘rooms with a view’ zijn inmiddels binnen. Voor meer informatie: www.piersuites.nl

Over De Pier

 De Pier is sinds juli 2015 weer open voor het publiek, nadat KondorWessels Vastgoed (een VolkerWessels onderneming) en DanZep het bijzondere bouwwerk in oktober 2014 kochten. Meer dan 3 miljoen bezoekers hebben de vernieuwde Pier inmiddels bezocht. De vernieuwde Pier is een ware foodboulevard, met een eigentijds en hoogwaardig aanbod van streetfood, restaurants, bars, winkels en activiteiten. Op De Pier zijn daarnaast het hele jaar door festivals, culturele events, markten en muzikale optredens. De Pier is het hele jaar open en dagelijks toegankelijk vanaf 10.00 uur. De Pier is gratis toegankelijk voor bezoekers.
Voor meer informatie zie www.pier.nl

Haags Bloggershuis wint Marketing Innovatie Award

Het Haags Bloggershuis heeft de Marketing Innovatie Award 2016 gewonnen. De prijsuitreiking was maandag in Gorinchem. In april openden Den Haag Marketing en Haagse Strandhuisjes het eerste Bloggershuis van Nederland, aan het strand van Kijkduin. Het is een speciaal strandhuis voor reisbloggers en -vloggers uit binnen- en buitenland. Die kunnen daar overnachten en hun ervaringen verwerken in een verhaal over onze stad. Het Bloggershuis heeft al veel positieve artikelen in media en op reisblogs opgeleverd. Met meer dan 300 publicaties, beelden, video’s en posts over Den Haag als toeristische bestemming werden al een paar miljoen mensen bereikt.

Het Bloggershuisje is ook in twee categorieën genomineerd voor een Grand Prix Award. Donderdag worden in Maarssen de winnaars van die onderscheidingen bekendgemaakt.
Kleine foto: Den Haag Marketing

Bron: http://denhaagfm.nl/2016/11/14/haags-bloggershuis-wint-marketing-innovatie-award/

WV: Pas op de plaats wethouder voor vergunningverlening 100 strandhuisjes

Westland Verstandig diende op 8 november jl. een aantal moties in om de bouw van 100 huizen op het strand bij Monster en Ter Heijde te stoppen. Daarnaast werd het voorstel gedaan om een zgn. voorbereidingsbesluit te nemen waardoor, behalve gebruik wat past in de nieuwe bestemming, iedere planologische verandering gedurende in ieder geval 1 jaar onmogelijk wordt.

De wethouder moest, zij het na enige druk vanuit onder meer Westland Verstandig, toegeven dat de bouw van 100 strandhuizen met nachtverblijf strijdig is met het bestemmingsplan “Kust”. Schoorvoetend moest hij ook toegeven dat de begin dit jaar geplaatste pipowagens en de daarbij behorende voorzieningen ook niet volgens het bestemmingsplan mochten.

De wethouder zei toe dat de gemeente nu zelf met voortvarendheid gaat werken aan een kustvisie, waarin ook rekening gehouden wordt met het zgn. Kustpact. Totdat die visie gereed is, zal geen medewerking verleend worden aan de bouw van 100 strandhuizen.

Namens de fractie van Westland Verstandig

Peter Duijsens,

Fractievoorzitter

Bron: http://www.westlanders.nu/politiek/wv-pas-op-de-plaats-wethouder-voor-vergunningverlening-100-strandhuisjes-19967/

Toch geen nieuwe strandhuisjes in Kijkduin

DEN HAAG – Er komen toch geen strandhuisjes bij Sailcenter107 op Kijkduin. Tot blijdschap van de watersportvereniging. De gemeente verleende eerder vergunningen aan strandtenthouders maar die zijn nietigd verklaard door de rechter. Met de uitspraak wordt de zeilschool in het gelijk gesteld in hun bezwaren tegen de bouw van de strandhuisjes.
Sailcenter107 was van mening dat er te weinig ruimte over zou blijven op het strand om watersport te beoefenen als er strandhuisjes zouden komen. Eric Plugge van Sailcenter107 laat weten erg blij te zijn met de uitspraak van de rechter.

Strandtenthouder John Roos kan door de uitspraak geen strandhuisjes bouwen. Dit terwijl hij al wel investeringen heeft gedaan na de vergunningverlening door de gemeente. Hij gaat de uitspraak goed bekijken om te kijken of er nog iets mogelijk is voor hem. Ook de gemeente overweegt vervolgstappen.

Nergens strandhuisjes

Het vernietigen van de vergunningen kan betekenen dat er nergens op Kijkduin strandhuisjes komen, omdat in oktober het zogenoemde kustpact is gesloten. Daarin staat dat alleen op plekken waar al gebouwd is, nog mag worden bijgebouwd. Lege stranden moeten zoveel mogelijk leeg blijven.

Bron: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3275013/Toch-geen-nieuwe-strandhuisjes-in-Kijkduin?r=denhaag

Architect hekelt volbouwen van de kust

Het schaamteloos volbouwen van de kust is wel voorbij, denkt architect Egbert Hoogenberk. Maar misschien is het toch beter om aan zee helemaal niks meer neer te zetten. “De kust is ons te dierbaar.” Hoogenberk heeft zelf flink wat gebouwen ontworpen aan de kust, vooral in Domburg. Zowel op het duin – hij restaureerde het Badpaviljoen – als in het dorp. Zaterdag gaf hij een lezing tijdens de open dag van het Zeeuws archief in Middelburg.

‘Bouwen aan de kust, kunstzinnig of commercieel’, luidde de titel. De architect dook in de geschiedenis van de kustbebouwing. Aan de hand van dia’s liet hij zien hoe het kusttoerisme vanaf het eind van de achttiende eeuw leidde tot steeds meer en steeds grotere gebouwen.

Hij gaf ze een kunstzinnig en een commercieel cijfer, met dien verstande dat hoe commerciëler het gebouw, des te lager het cijfer. Hoogenberk gruwelt vooral van een kust die helemaal is dichtgebouwd met uitwisselbare flats, die hij typeerde als een nieuwe ‘Atlantikwall’ of ‘Berlijnse muren’. Met Knokke als voorbeeld hoe het niet moet, maar ook Vlissingen en Cadzand.

“Dit is toch schaamteloos?”, mopperde hij bij een dia van de Vlissingse boulevard ter hoogte van de Sardijntoren. “Alles wat er achter zit, ziet niks meer. Met die grote toren is veel geld verdiend, maar ten koste waarvan?”

Even later liet hij flats van acht hoog in Cadzand zien, volgens hem het lelijkste wat er aan de Nederlandse kust is neergezet. “Het oude Cadzand is erachter verdwenen. Wat een brutaliteit.”

Als je toch bouwt aan de kust, zorg dan voor variatie en openingen naar het achterland, en sluit aan bij tradionele bouwstijlen van de streek. “Als je zo graag flats wil bouwen, zet ze dan maar in de Bijlmer. Kun je ze later weer afbreken. Maar doe het niet aan zee. De zee is van ons allemaal.”

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/architect-hekelt-volbouwen-van-de-kust-1.6613244

Kustpact betekent geen streep door strandbungalows Zandvoort

Het dinsdag overeengekomen Kustpact heeft geen gevolgen voor de mogelijke komst van strandbungalows op het strand aan de noordkant van Zandvoort.De Zandvoortse gemeenteraad maakte eind september de weg vrij voor plaatsing van een beperkt aantal van dit soort bungalows. Die bungalows kunnen echter alleen worden geplaatst binnen de al bestaande Zandvoortse bouwcontouren; op de plekken dus die nu doorgaans gebruikt worden voor seizoenspaviljoens.

De nieuwe afspraken over kustbebouwing tussen kustgemeentes (waaronder Zandvoort), provincies, natuurorganisaties en minister Schultz van Milieu en Infrastructuur betreffen alleen de nu nog onbebouwde delen van de kust.

Zandvoort stelde zich al eerder op het standpunt de huidige bouwcontouren op het strand niet te willen oprekken. Zelfs binnen die contouren is het toestaan van vakantiebungalows allerminst onomstreden in de badplaats.

Gevreesd wordt voor meer overlast en voor ongewenste concurrentie voor onder meer vakantiepark CenterParcs. Het plan om ook bungalows toe te staan op het naaktstrand aan de zuidkant van Zandvoort werd eind september – althans voor voorlopig – afgeschoten.

Bron: http://www.ijmuidercourant.nl/regionaal/haarlemeo/article28683907.ece/Kustpact-betekent-geen-streep-door-strandbungalows-Zandvoort_

Er wordt per provincie besloten over kustbebouwing

Er wordt te veel gebouwd aan de kust, vinden natuurorganisaties. Daarom wordt onderhandeld over een ‘kustpact’.
Provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en de toeristische sector gaan per provincie beslissen waar wel en niet gebouwd kan worden aan de kust. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag. De overheid en natuurorganisaties zijn het daarover eens geworden bij onderhandelingen over een toekomstig kustpact dat bebouwing aan de kust moet reguleren.

Er wordt voor deze aanpak gekozen en niet voor invulling per gemeente, omdat het beleid over bebouwing aan de kust anders te versnipperd raakt, zegt een woordvoerder van het ministerie. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) was eerder met een plan gekomen voor meer bebouwing langs de kust. Dit leidde tot ophef, waarna ze met betrokken partijen om de tafel ging zitten om aan een nationaal kustpact te werken. Dat moet een vredespact worden tussen natuurorganisaties en overheden.

Aan de onderhandelingstafel zitten naast de overheid bijvoorbeeld ook drinkwaterbedrijven, de ANWB en Staatsbosbeheer. Het ministerie verwacht dat het definitieve kustpact eind november getekend wordt.

‘Goede balans’

Schultz van Haegen schrijft in een persbericht blij te zijn dat ze samen met bestuurders tot afspraken is gekomen. “Niemand wil de kust volbouwen”. Het is de bedoeling dat er door het kustpact een “goede balans tussen bescherming en behoud van de kust en de ontwikkeling van de kustzone wordt gevonden”, meldt het ministerie.

Tekst loopt door onder de animatie

Ondanks dat Schultz zegt dat niemand de kust wil volbouwen, wordt het toch steeds drukker aan de kust. Vooral Zeeland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee zijn in trek. Strandhuizen zijn bijvoorbeeld populair, net als hotelappartementen aan zee. Uit data van Natuurmonumenten bleek eerder dat de afgelopen drie jaar 1700 nieuwe ‘eenheden’ werden gebouwd aan de kust en nog eens 1500 in aanbouw zijn.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/25/er-wordt-per-provincie-besloten-over-kustbebouwing-a1528354

Knipper met je ogen en: strandwoningen

Een tractor sleept net de rode container van de reddingsbrigade weg als ik het strand op loop. De palen met Dick Bruna-plaatjes zijn al verdwenen, net als de prullenbakken en de strandtenten. Aan het einde van de herfstvakantie is het strand bij Kijkduin weer zoals het moet zijn. Paarszwarte wolken schuiven langs helgele. De zee buldert, en laat een parelmoerachtige glans achter op het natte zand met meeuwen. Bovenal is het leeg. Machtig leeg.

Nou ja, bijna. Sinds kort staat er een rij van twintig vakantiewoningen met puntdaken, aan een dik betonpad. Ik durf niet naar binnen te gluren want ze zijn allemaal verhuurd en de vakantiegangers zitten binnen, tussen de buien door. Kinderen op de bank met tablets (gratis wifi). Een vrouw bedient het Senseoapparaat. Verjaardagsslingers. Buiten veel bodyboards, schepnetjes en verregende barbecues.

Zijn het lelijke huisjes? Kon erger. Storen ze? Niet als je naar zee kijkt. Alleen is het met die bouwsels net als met klimop: laat het een klein beetje toe, knipper met je ogen en je hele gevel is overwoekerd.

Verderop, bij Monster, gaan straks nog honderd van zulke huisjes komen. De site beschermdekust.nl heeft alle projecten verzameld, en dat belooft weinig goeds. Strandbungalows, paviljoens, pipowagens, beachlodges en hotels: van Cadzand tot Midsland rukken ze op.

Het overheidsbeleid hierover blinkt niet uit in helderheid. Eerst zou het ministerie het verbod op kustbebouwing intrekken. Toen toch weer niet. En nu wordt er gezwoegd op een ‘kustpact’, een vredespact tussen natuurorganisaties, projectontwikkelaars en overheden. En intussen gaat de kustbebouwing ijverig door.

De Hollandse duinen worden Nationaal Park en zijn nu genomineerd voor ‘mooiste natuurgebied van Nederland’. Het mooiste. Het beste. Het ontroerendste. Boswachters houden pitchpraatjes. Het publiek stemt. Uitslag bij DWDD. Tsja. Originele aanpak.

Drie winnaars krijgen elk drie ton, om hun natuurgebied nog meer ‘op de kaart te zetten’, en ‘toegankelijker’ te maken voor toeristen uit binnen- en buitenland.

Ik wil vooral leegte. Een gebied dat niet op de kaart staat. Dat ontoegankelijk is. Zonder gratis wifi. Als die verkiezing daar voor kan zorgen, krijgen die duinen mijn stem.

Het een-na-laatste huisje is leeg. Ik loer met gekromde handen door de glazen deur. Leuk keukentje. Robuuste eettafel.

Dan pas merk ik een vrouw op, in kleermakerszit op de grond. Ik gebaar verontschuldigend en versta haar gevloek niet door het dubbele glas. Wie dúrft hier dan ook de meditatieve rust te verstoren?

Christiaan Weijts schrijft hier elke vrijdag een column, op andere dagen doen Tom-Jan Meeus en Jutta Chorus dit.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/21/knipper-met-je-ogen-en-strandwoningen-4919832-a1527648

Raad beslist: Geen strandhuisjes op het Stille Strand

Een motie op ons initiatief om geen strandhuisjes meer toe te staan op het Stille Strand (het strand tussen het havenhoofd en Kijkduin) heeft vanavond een meerderheid gehaald.
Tijdens de behandeling van het Strandbeleid door de gemeenteraad pleitte raadslid Gerwin van Vulpen voor behoud van de rust en natuurbeleving van het Stille Strand.Strandhuisjes passen daar volgens de Haagse Stadspartij niet bij.
Raadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij: “Het mooie van onze Haagse stranden is juist dat we de keuze hebben tussen een druk strand waar sport, evenementen en commercie voorop staan en het Stille Strand waar we van de rust, duinen en natuurbeleving kunnen genieten. Bovendien grenst dit mooie strand ook nog eens aan beschermd Natura 2000 gebied.”
De nota geldt tot 2022 en met de motie is zeker gesteld dat in de periode tot 2022 geen strandhuisjes geplaatst worden op het Stille Strand. Gerwin van Vulpen: “Met dit besluit koesteren we het Stille Strand en dat zal veel Hagenaars geruststellen. Wat ons betreft ook ná 2022!”

Bron: http://www.haagsestadspartij.nl/artikel/raad-beslist-geen-strandhuisjes-op-het-stille-strand/

Twijfel over bungalows zuidstrand Zandvoort

ZANDVOORT – Wel de deur open voor de bouw van strandbungalows op het noordstrand van Zandvoort, maar nog even niet op zuid, bij het naaktstrand. Dat is de uiteindelijk uitkomst van een moeizaam en verhit raadsdebat dinsdagavond in de badplaats. Nogal wat Zandvoorters hikken, in navolging van het landelijk beeld, aan tegen het idee van een volgebouwd strand. Omdat er aan de andere kant wel behoefte aan bungalows pal aan de kunst bestaat, wil het college van B en W bebouwing toch beperkt mogelijk maken.

De weg daar naartoe is tot nu toe echter meer dan hobbelig. Zo werd een eerder genomen besluit vorig jaar teruggehaald, omdat daarbij verzuimd was eerst inwoners om hun mening te vragen.

Die tweeslachtigheid is in de gemeenteraad terug te vinden. Zo zien PvdA en Sociaal Zandvoort helemaal niets in bebouwing op het strand. Het draagvlak daarvoor kalft af, voor zover dat er al was, betogen Gert Toonen en Willem Paap.

De bungalows geven bovendien overlast en zijn ongewenst concurrentie voor vakantiepark CenterParcs. Zandvoort zou moeten inzetten op het binnenhalen van een hotel in het duurdere segment; dat is wat er namelijk ontbreekt in de badplaats.

’Beter helemaal opnieuw’

De VVD aan de andere kant, ziet juist wel wat in strandbungalows. Maar de liberalen hebben op hun beurt dan weer grote problemen met hoe het de besluitvorming daarover tot nu toe is gelopen en zouden daarom liefst helemaal opnieuw beginnen.

Coalitiepartijen OPZ, CDA en D66 zien wel wat in bebouwing in Noord, maar hebben moeite met Zuid. De natuurwaarde van het zuidstrand is immers van een heel andere orde dan aan de noordkant van Zandvoort. Zou bebouwing een en ander niet te zeer verstoren.

Om dan maar te zeggen: we schrappen de mogelijkheid voor bebouwing op het zuidstrand, blijkt dan weer niet zo eenvoudig, zo schetste wethouder Liesbeth Challik (OPZ). Volgens haar geldt er voor het weer intrekken van dat voorgenomen besluit een zogenoemd een ’verzwaarde motiveringsplicht’.

Met andere woorden: als het toch niet toestaan daarvan niet wordt onderbouwd met een stevige extra redenen zou dat wel eens kunnen leiden tot diverse schadeclaims.

Met een nipte meerderheid van stemmen besloot de gemeenteraad daarom bebouwing in noord toe te staan maar een keuze voor het zuidstrand nog even uit te stellen. Eerst zal in kaart worden gebracht wat de juridische consequenties zijn.

Bron: http://www.ijmuidercourant.nl/regionaal/haarlemeo/article28563699.ece/Twijfel-over-bungalows-zuidstrand-Zandvoort_?lref=SL_5

Wordt de Noordzeekust een goudkust?

Strandvilla’s, beachlodges, kustbungalows; slapen aan zee wordt steeds populairder. Projectontwikkelaars en kustgemeenten zien hun kans schoon en springen in op deze trend.
Kustgemeenten zien een kans om te ‘revitaliseren’ en projectontwikkelaars maken “basic trending” met “de-luxe-van-een-hotel”-concepten. En vooral mensen die geld over hebben, zoeken bij de nu lage bankrente een belegging met een fors rendement; ze kopen een strandhuis om te verhuren.
Op dit moment woedt in veel kustgemeenten dan ook de discussie tussen voor- en tegenstanders van bebouwing op het strand.
Neem Petten. Van het door zandsuppletie 6,5 kilometer nieuw verworven strand, wil wethouder Jelle Beemsterboer de helft bestemmen voor natuur en de andere helft voor recreatie: 80 strandhuizen, 5 beachlodges en 3 strandpaviljoens. Dit seizoen hadden ze er al moeten staan.
Er is geen wet voor lelijk of mooi. Ik wil dat het strand open blijft.
Cor Konings
Maar daar stak de bewonersvereniging Het Zijper Landschap een stokje voor. Achter het strand ligt een Natura 2000-gebied waar de Europese habitat-richtlijnen gelden. Dat betekent dat de stikstof er niet vermeerderd mag worden.
Voorzitter Cor Konings vreest dat het autoverkeer in het nieuwe recreatiegebied en de verwarming van de strandhuizen meer stikstof gaan opleveren. “Er is geen wet voor lelijk of mooi. Ik wil dat het strand open blijft en de gemeente moet zich gewoon aan de Natura 2000-wetten houden.”
Het bestemmingsplan is nu opgeschort. Eerst moet de Raad van State erover oordelen. Projectontwikkelaar Bert Rotteveel vindt dat ‘chagrijnig’. “Die natuurmensen zeggen dat het strand van iedereen is maar het is blijkbaar niet voor de recreanten.”

En neem Bergen. Daar besliste het college van burgemeester en wethouders om geen nieuwe bebouwing op het strand toe te staan. Wethouder Odile Rasch: “Wij stellen ons heel voorzichtig op. Onze kip met de gouden eieren is juist de rust, die willen we niet verstoren zodat de kip de gouden eieren kan blijven leggen.”

Maar dat besluit was nog niet genomen of vijf paviljoenhouders dienden een plan in om elk vijf strandhuizen bij hun paviljoens te gaan bouwen, in ruil voor een aantal bestaande houten omkleed-cabines.
“Onze gasten vragen erom. Ze willen graag wakker worden aan het strand en wij zien een kans om onze zaak uit te breiden”, zegt paviljoenhoudster Annet Heere van de Zeester.
Belegging
Rabobank-expert kustrecreatie Marijn Rol ziet dat er veel geld op de geldmarkt is. “De spaarrentes dalen, er zijn heel veel liquiditeiten en mensen zoeken een belegging, een nieuwe vorm om rendement te halen.”
Die nieuwe beleggers ziet Frank de Groot van de Vakantiemakelaar ook. “Het zijn vijftigers die geld over hebben, mensen met een erfenis en we zien nu ook veel jonge ondernemers die met de aankoop van een vakantiehuis een eigen pensioen willen opbouwen.”
Ondertussen vergaderen het Rijk, de provincies, de kustgemeentes en milieuorganisaties over de bebouwing op de kuststrook.
Hoe moet het geregeld worden nu minister Melanie Schultz van Haegen
van Infrastuctuur & Milieu eind vorig jaar aankondigde om het bouwverbod aan de kust los te willen laten? Kustgemeenten en provincies zouden zelf prima in staat zijn om te beslissen.
Protest
Daarop brak een storm van protest los, aangevoerd door Natuurmonumenten. De vereniging inventariseerde de plannen vanaf 2013: “1700 nieuwe ‘eenheden’ de afgelopen drie jaar, 1500 in aanbouw en vierduizend de komende drie jaar. Met een gemiddelde capaciteit van ruim vier slaapplekken per bungalow, strandhuis of villa komt dat neer op zo’n 30 duizend extra bedden langs de Nederlandse kust.”
Onduidelijk is nog of deze gesprekken zullen leiden tot een zogenaamd Kustpact. En of er duidelijke afspraken in zullen staan óf en waar er gebouwd mag worden.

Bron: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2134212-wordt-de-noordzeekust-een-goudkust.html?title=wordt-de-noordzeekust-een-goudkust

Strandhuis is gewoonweg niet pluis

Wat houdt mij op de been? Dat de strijd rond de strandhuisjes, paviljoens en strandvilla’s een goed einde gaat krijgen. Terwijl de gemeente Bergen bewust heeft gekozen voor een strand zonder bebouwing, want zo zeggen ze daar, de ongereptheid en uitgestrektheid van de stranden mogen niet verstoord worden, ze vinden daar de leegte en rust het sterkste punt van hun stranden, staat allemaal in de Economische Visie 2016-2030, staan ze in Petten te trappelen van ongeduld om het sterkste punt van het strand naar de Filistijnen te helpen.

Die mensen hebben geen goed woord over voor Cor Koning en zijn trawanten die naar de Raad van State zijn gestapt omdat ze van mening zijn dat de kust natuur moet blijven. De Raad van State gaat nog geen uitspraak doen. Het wachten is op de Kustpact van minister Schultz. Zij moest inbinden omdat ze precies wilde wat ze in Petten ook willen: het open landschap naar de knoppen laten gaan.
Niet onbelangrijk is te noemen dat de gemeente Schagen meedoet aan het Kustpact. Dit pact wil een einde maken aan het volplempen van het strand met huisjes. Of ligt het genuanceerder? Dat wat de kustgemeenten willen een zwak aftreksel wordt van wat de Tweede Kamer niet beoogt: het onbewust verdwijnen van de rust aan de kust? Let op, de natuurorganisaties halen de buit binnen. Dag huisje, dag villaatje, dag paviljoentje. Nu even niet.
Wat houdt mij op de been? Dat de tien Westfriese donderdagen weer achter de rug zijn en dat we het centrum van Schagen weer voor ons alleen hebben. Ik kan me goed voorstellen dat de bevolking van Amsterdam die toeristen goed zat zijn. Er is bijna geen plek waar je nog kan zitten op een terras met een biertje in de hand lekker glurend naar wat aan je oog voltrekt. Haastige Japanners en Chinezen afgewisseld met volk uit de andere landen van Europa, die al dan niet in bezit van irritante ratelend geluid makende rolkoffers, de stad aan het ontvreemden is van zijn oorspronkelijke bevolking.
Niet dat zo iets gaande is in Schagen. Integendeel als we de site Holland boven Amsterdam mogen geloven. Die domme toeristen hebben het mooiste nog niet gezien: de gouden rand van Noord-Holland. Bedoeld wordt het strand en de zee, maar ook Hoorn en Enkhuizen. Maar het stadje Schagen ontbreekt op de site. Foutje? Of heeft het stadje niet veel meer te bieden dan de Westfriese Markt ? Ik ben bang voor het laatste. Wil je die toeristen hier krijgen dan moet je investeren in beter openbaar vervoer en een betere bereikbaarheid van de kust? Twee zaken die net zo onrealistisch klinken als beweren dat er een extra oeververbinding komt bij Burgerbrug.
Geen mooi nieuws komt van onze oude Hoogovens omdat Tata Steel Nederland de boel wil verkopen en er onderhandelingen gaande zijn met het Duitse ThyssenKrupp Er werken in IJmuiden veel mensen die hier wonen en zij volgen de berichten met grote bezorgdheid. Verontrustend is ook dat niet alleen de vakbond maar ook de werkgeversorganisatie aan de alarmbel hangen. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, tegenwoordig voorzitter van FME, vreest dat de voor ons land cruciale industriële innovatie naar Duitsland wordt verplaatst en dat daarmee veel Nederlandse banen verloren gaan. Ze zegt dat we dit niet mogen laten gebeuren.
Er komen verkiezingen aan. Goed getimed Dezentjé. Nu moet Mark Rutte laten zien wat-ie waard is. Nu even niet de problemen weglachen en bagatelliseren zoals hij doet met de KLM maar op de bres springen voor een staalbedrijf met potentie. Laten we wel wezen: zie hoe landen als Duitsland en Frankrijk opkomen voor hun nationale industriële belangen. Maar ik vind ook dat lokale bestuurders in onze regio hun mondje moeten roeren. Politieke druk is nodig van alle kanten om het onheil te keren. Wie wint er? Rutte of toch Merkel? Ik wens jullie een mooie week volgende week.
Eugeen Hoekstra

Bron: http://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3630041/nieuws/strandhuis_is_gewoonweg_niet_pluis.html

‘Ik wil helemaal geen hek om het strand’, zegt exploitant nieuwe strandhuisjes Kijkduin

DEN HAAG – Er komt geen hek om de nog te bouwen strandhuisjes op Kijkduin. Dat zegt exploitant John Roos naar aanleiding van de uitspraken van gemeenteraadslid Gerwin van Vulpen (Haagse Stads Partij) over een reclamebord. Op de zuil staat de zin: ‘Tot ver na zonsondergang borrelen op je privé-strand’, en dat schoot de politicus in het verkeerde keelgat.
Van Vulpen vraagt zich af hoe zo’n stuk privéstrand eruit gaat zien. Het raadslid van de Haagse Stadspartij is bang voor een hek om de huisjes en vindt dat het strand voor iedereen moet zijn.

Volgens Roos is er geen sprake van een echt privéstrand, maar gaat het slechts om een reclame-uiting. ‘Het is bedoeld om aan te geven dat als je wakker wordt en er zijn weinig mensen op het strand, dat je dan het gevoel hebt dat het strand van jou is.’

Geen vergunning

De exploitant geeft aan dat hij geen vergunning heeft voor een hek om de huisjes en dat hij dat ook nooit zou willen. ‘Van Vulpen heeft alleen naar de tekst gekeken, als je naar de foto’s kijkt zie je geen hek. Niemand wil toch een hek om zijn huis?’

De strandhuisjes zijn al langer onderwerp van discussie. Eerder spande zeilvereniging Sailcenter107 een zaak aan omdat de huisjes te dicht bij hun club zouden komen. De rechter stelde hen in gelijk, de onderbouwing van de plannen moest veranderen. Binnenkort is er een tweede zitting.

Ludieke actie

Woensdag houden actiegroep het Stille Strand en de Haagse Stadspartij samen met andere belangenorganisaties waaronder Sailcenter107 een ludieke picknickactie pal voor het strandhuisje met het reclamebord, om te demonstreren tegen de komst van de huisjes. Het is nog niet duidelijk of de actie doorgaat, nu blijkt dat er geen intentie is om een stuk privéstrand te claimen. Volgens een van de organisatoren zullen mensen niet meer op het strand voor de huisjes zitten als ze er staan, ondanks dat het geen echte privéstranden zijn.

Ondernemer John Roos ziet het protest met een gerust hart tegemoet: ‘Ach, dat geeft een hoop reclame.’

Bron: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3226912/Ik-wil-helemaal-geen-hek-om-het-strand-zegt-exploitant-nieuwe-strandhuisjes-Kijkduin

Nieuw plan strandbungalows Zandvoort

Het college van de gemeente Zandvoort heeft ingestemd met de bouw van bungalows op beperkte delen van het strand.
Het betreft bebouwing op het naaktstrand en in een beperkt gebied ter hoogte van de Noord-boulevard vanaf strandtent Thalassa tot en met strandpaviljoen Rapa Nui. Dit op voorwaarde dat eigenaren van paviljoens de bungalows binnen hun bestaande perceel bouwen, meldt RTVNH. Dicht bij aangrenzende woningen mag niets worden gebouwd, heeft het college bepaald.

Participatiebijeenkomst
Het eerdere plan dat de bouw van toeristische bungalows overal op het strand toestond, leidde tot veel onrust onder vaste bewoners langs de Zuid-boulevard. Daarom is dit plan ingetrokken. Het huidige plan is de uitkomst van een participatiebijeenkomst om inwoners en bedrijven te raadplegen.

De gemeente hoopt met de toeristische strandbungalows het toerisme in Zandvoort een extra impuls te geven. In september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de strandbungalows.

Bron: http://www.gemeente.nu/Leefomgeving/Nieuws-in-Leefomgeving/2016/8/Nieuw-plan-strandbungalows-Zandvoort-2865372W/

10 jaar strandhuisjes: Ik kan niet meer zonder.

Kusthuisjes, strandbungalows of strandhuisjes; het komt allemaal op hetzelfde neer. De vakantiehuisjes op het Katwijkse strand zitten deze zomer weer bomvol en dat al tien jaar.

Dolf Groenewegen van Willy Zuid kreeg in 2006 als eerste toestemming van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland om Katwijkse strandhuisjes naast zijn paviljoen te zetten. Hij had er jarenlang voor gevochten bij de gemeente en andere overheden. Het succes bleef niet onopgemerkt door zijn collega’s, die in rap tempo volgden. Nu staan in Katwijk op het strand op negen plekken, verschillende rijtjes met kusthuisjes. ‘Ik kan niet meer zonder’, zegt een collega-strandexploitant.

Strandhuisje in Wijk aan Zee verwoest door brand

WIJK AAN ZEE – Op het strand in Wijk aan Zee is in de nacht van woensdag op donderdag een strandhuisje in brand gevlogen. Het huisje moet als verloren worden beschouwd.


brand1
Op ongeveer 500 meter aan de noordzijde van de strandopgang stond het strandhuisje rond 02.30 uur in brand. Het vuur werd ontdekt door de buurvrouw, die moest plassen.

brand2
De vrouw waarschuwde haar man, die de waterleiding bij het huisje doorsneed en alvast begon te blussen. Dat heeft er mogelijk voor gezorgd dat de brand niet is overgeslagen naar andere huisjes.

De brand bleek te zijn ontstaan doordat de zoon van de bewoner de barbecue op het keukenkastje, vlak onder het dak had gezet.

Vierkantemeterprijs Zeeuws strand hoger dan hartje Amsterdam Gisteren, 15:28 Regio

De prijzen van strandhuisjes in Zeeland rijzen de pan uit. Voor een huisje van twee bij zes meter wordt steeds meer geld gevraagd. De prijzen variëren van 89.000 tot 170.000 euro. Daarmee zijn de huisjes per vierkante meter veel duurder dan huizen in de duurste wijken van Nederland.

prijszeeland

De drie plekken waar je in Nederland het meeste moet betalen voor een vierkante meter zijn de buurt rond het Rijksmuseum in Amsterdam (5600 euro/m2), het dorp Bergen bij Alkmaar (5675 euro/m2) en het buurtschap Muyeveld aan de Loosdrechtse plassen (6300 euro/m2). Op het strand bij Dishoek ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter op 9350 euro.

Volgens makelaar Joris Jobse zijn de prijzen zo hoog door het beperkte aantal strandhuisjes dat in particulier bezit mag zijn. “De driehonderd huisjes bij Dishoek zijn de enige in hun soort in Zeeland. De rest is van bedrijven en wordt verhuurd. Daarnaast heb je nergens in het land zo’n vrij uitzicht en lig je op het zuiden”, aldus Jobse tegen Omroep Zeeland.

Vrij uitzicht
Ook komt het niet vaak voor dat de huisjes verkocht worden. “De meeste huizen zijn al tientallen jaren in bezit van dezelfde families. Als er een handvol huisjes per jaar van eigenaar wisselt is dat veel.”

In andere kustplaatsen ligt de vraagprijs tussen de 20.000 en 50.000 euro. Dat komt volgens Jobse omdat daar de huisjes in veel gevallen in rijen van drie worden neergezet, waarbij de standplaatsen rouleren. “Dat betekent dat je slechts één keer in de drie jaar een vrij uitzicht hebt op het strand en de zee.”

Geen hypotheek
Wie een strandhuisje wil kopen, moet eigen geld meebrengen. Banken verstrekken namelijk geen hypotheken voor strandhuisjes. Het wordt volgens makelaars dan ook gezien als een interessante investering, omdat sparen nauwelijks nog wat oplevert door de lage spaarrente. Een slaapstrandhuisje verhuren zou een rendement kunnen opleveren van 5 tot 7 procent.

De huisjes mogen alleen tussen 1 april en 1 oktober op het strand staan en jaarlijks moet zo’n 2000 euro aan huur worden betaald voor het gebruik van het strand.

Katwijkse strandpaviljoens zijn populair bij inbrekers

KATWIJK – Een golf van inbraken overspoelt Katwijkse strandtenten. Dieven sloegen vorige week dinsdag toe bij Paal 14 en de eigenaren van strandtent D(e)ining 19 waren afgelopen weekeinde zelfs tot twee keer toe het slachtoffer van ongewenste gasten.


Bij de eerste inbraak op zaterdag was de schade nihil: twee lege bierfusten werden ontvreemd door een nog onbekende dader. Gedurende de nacht van zondag op maandag was het weer raak. Op camerabeelden is te zien dat een indringer tussen 04.00 en 04.30 uur het pand via het toiletraam binnendrong. Vervolgens sloeg hij met een koevoet de ruit van de haldeur in en probeerde de kas open te krijgen.

Toen dat niet lukte, liep de indringer richting het magazijn. Daar wist hij een laptop en een urenboek mee te grissen. De eigenares van de strandtent zet haar vraagtekens bij de diefstal van het boek. „Wat moet iemand daar nou mee?” De schade viel uiteindelijk mee. De ingeslagen ruit is hersteld en de tent is weer gewoon open.

Bij de ’buren’ van Strandpaviljoen Paal 14 was de buit een stuk groter. Onder meer pinautomaten, smartphones en een computer zijn ontvreemd. De eigenaar denkt dat meerdere inbrekers aan het werk zijn geweest vanwege het grote aantal gestolen objecten. „De laatste jaren viel het aantal inbraken juist mee. Dat komt door de strandhuisjes, waardoor er sociale controle is.”

 

De politie laat weten dat het onduidelijk is of het gaat om dezelfde daders. „Daar zullen we eerst iemand voor moeten oppakken.”

SP wil geen kustbebouwing

NOORDKOP – De SP in Provinciale Staten wil dat de provincie kustbebouwing tegengaat.

Direct na de zomer hoopt minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) met natuurorganisaties en andere belanghebbenden een nationaal kustpact te presenteren. Daarin moet worden afgesproken wat wel en niet mogelijk is in het kustgebied.

Uit een recent onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat er in Noord- Holland in de afgelopen drie jaar 304 objecten in de kustzone zijn gebouwd.

Verder zijn er 96 objecten in aanbouw en lopen er procedures en initiatieven voor nog eens 774 objecten. Ook de gemeente Schagen wil de bouw van strandvilla’s en strandhuisjes toestaan in Petten en in Groote Keeten.

Het SP-Statenlid Anna de Groot heeft aan Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd in actie te komen tegen alle plannen.

De Groot zegt dat er ook strandbebouwing is die niet jaarrond is. Zij denkt aan strandhuisjes en strandpaviljoens die in het voorjaar opgebouwd worden en in het najaar afgebroken.

Het Statenlid wil weten of het college van GS invloed kan uitoefenen op deze wijze van strandbebouwing.

Strandhuisjes vernield: ‘Wat een kracht, onvoorstelbaar’

OOSTKAPELLE – Een windhoos vernielde 70 strandhuisjes bij Oostkapelle. ,,Geen drama, wel vervelend.”
Ontdaan aanschouwen Nico Bambach en Anna van der Velden de chaos. Van hun strandhuisje, even ten oosten van strandpaviljoen Lage Duintjes, is niets meer over. Panelen van het kotje liggen verspreid tot in de duinen. Ze proberen de spullen die in het huisje lagen bij elkaar te rapen. ,,Kijk, de glazen zijn nog heel!”, zegt Van der Velden. Ze is nog op zoek naar een handdoek. ,,Daar had ik een tientje onder liggen.”

Via-via hoorden ze dat tientallen huisjes in de nacht van woensdag op donderdag bij Oostkapelle zijn verwoest, vermoedelijk door een windhoos. Meteen zijn ze naar het strand gereden. ,,Je wilt toch weten: ligt je huisje plat?” Ja dus. ,,Een drama? Nee, dat niet. Maar wel vervelend”, zegt Van der Velden. ,,We zaten hier al tien jaar. Ik ben een echte liefhebber van het strand. Dit jaar zijn we nog niet veel geweest, omdat het telkens geen goed weer was. We hadden gehoopt in juli en augustus veel naar ons huisje te kunnen.”

Ze huurden het onderkomen. De complete inventaris proberen ze nu naar hun auto over te brengen. ,,Want ik zie het huisje niet een-twee-drie weer worden opgebouwd. Het seizoen is in feite naar de filistijnen.” Toevallig hebben ze recent een eigen strandhuisje gekocht, waar ze pas later in kunnen. ,,Het is maar dertig meter verderop. En het staat er nog.”

Rond het middaguur wordt het steeds drukker met eigenaren die de schade komen opnemen. Tussen het naaktstrand en strandpaviljoen Berkenbosch zijn in totaal zo’n 70 huisjes getroffen. Enkele tientallen zijn vernield. Parasols, klapstoelen, koelboxen, bezems en ander strandgerei liggen tussen de restanten. De overige getroffen huisjes zijn ‘slechts’ achterover geblazen.

De eigenaren zoeken elkaar op. De meeste kunnen opgelucht ademhalen. ,,En, staat jullie kotje er nog?”, vragen ze aan de anderen.

Familiegebeuren

,,Onvoorstelbaar, wat een kracht”, zegt Henk Teunissen over het natuurgeweld dat hier heeft huisgehouden. Zijn eigendom, huisje L8, is nog intact. ,,De meeste mensen komen hier al vele jaren. Huisjes blijven vaak in de familie en gaan van de ene generatie over op de ander. Het is hier echt een familiegebeuren.”

Het strandhuisje van Karla Bakker uit Lewedorp is achterover gekieperd. ,,Ik ben wel geschrokken, maar de schade valt mee.” Het kotje was niet verankerd, in tegenstelling tot dat van de buren. Dat staat nog op zijn plaats. ,,Gelukkig maar”, zeggen eigenaren Jan en Lia van de Sande uit Grijpskerke. ,,Als de zon schijnt, zijn we hier te vinden. Dit is echt ons vakantiedomein. We zitten hier al sinds 1984, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.”

Flink tekeer

Aan de andere zijde van de Lage Duintjes is Huib Lievense al begonnen met het herstel van een rij verwoeste huisjes. ,,We zijn hier een van de grote verhuurders”, zegt hij. ,,Elk jaar gaan er wel een paar hokjes om, maar zo’n complete rij is wel heel uitzonderlijk. Het moet hier flink tekeer zijn gegaan.” Met zijn vader en andere mensen probeert hij de panelen die heel zijn gebleven, weer in elkaar te zetten. ,,We willen ervoor zorgen dat de huisjes er weer zo snel mogelijk staan.”

Stichting Strandexploitatie Veere hoopt het strand nog voor het weekeinde opgeruimd te hebben, zegt directeur Lukas Fransen. Gelukkig is het bij materiële schade gebleven, zegt hij. ,,Je moet er niet aan denken dat dit overdag, met een vol strand, was gebeurd.”

Bron: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/strandhuisjes-vernield-wat-een-kracht-onvoorstelbaar-1.6133991

Landal Strand Resort Ouddorp Duin open

800_openinglandalouddorpduin Vanaf de opening zijn ook de receptie, een supermarkt en de indoorspeelplaats beschikbaar voor de eerste gasten. Na de zomer worden nog eens ca. 50 accommodaties opgeleverd. Het overdekte zwembad met peuterbad en restaurant komen in 2017 beschikbaar. Het park, waarvoor in september jl. de eerste paal werd geslagen, ligt op een prachtige locatie in de duinen, ca. 50 meter van het strand.

“Deze nieuwe locatie is met veel oog voor het landschap tot stand gekomen. Zo hebben we op de voormalige landbouwgronden een nieuw duingebied tot stand gebracht. In dit nieuwe duinlandschap zijn op natuurlijke wijze woningen en voorzieningen gesitueerd.”, aldus ontwikkelaar Klaas Bruins Slot.

“Met dit nieuwe park speelt Landal in op de vraag van onze gasten om te genieten van de natuur aan de kust. Natuur en recreatie gaan hier goed samen. Met Natuurmonumenten zullen we hier daarom samenwerken om onze gasten de mogelijkheid te bieden om het natuurgebied te laten ervaren. Er is nu al veel belangstelling voor deze nieuwe strandbestemming in een van Nederlands beste familiebadplaatsen, waar voor onze gasten veel te beleven is,” aldus Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal GreenParks.

Vanuit het park zijn er vele activiteiten mogelijk zoals watersport-, fiets- en wandelen. Op het strand aan zee in de duinen, aan het Grevelingenmeer en in Nationaal Park Oosterschelde. Verder vormt het park een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan leuke steden als Brielle, Hellevoetsluis en Zierikzee.

Meer informatie:
www.resortouddorpduin.nl/nl/ (met o.a. informatie voor investeerders)
www.landal.nl/parken/strand-resort-ouddorp-duin (consumentenwebsite voor huur van een huisje)

Bron: http://pretwerk.nl/actueel/vakanties/landal-strand-resort-ouddorp-duin-open/43748

‘Bouw niet meer vakantiehuisjes op het strand’

De Vereniging Natuurmonumenten maakt zich zorgen over de hoeveelheid vakantiehuisjes die langs de Nederlandse kust worden gebouwd.

De komende drie jaar komen er meer dan 6000 strandhuisjes, hotels en haventjes bij. En daar is de vereniging niet blij mee. Veel mensen zijn boos, omdat de huisjes het uitzicht en de natuur verpesten.

Afspraken

Eerder dit jaar kreeg minister Schultz van Infrastructuur en Milieu kritiek, omdat ze de regels rond het bouwen langs de kust wilde versoepelen. Uiteindelijk trok ze die plannen weer in.

De minister is nu met gemeenten, provincies en natuurorganisaties in gesprek om te bepalen wat wel en niet mag in het kustgebied. Die afspraken moeten na de zomer zijn gemaakt.

Bron: http://jeugdjournaal.nl/artikel/2110444-bouw-niet-meer-vakantiehuisjes-op-het-strand.html

Partijen willen opheldering over volbouwen kust

Kamerleden willen opheldering van minister Schultz over het bericht dat de Nederlandse kust in snel tempo wordt volgebouwd met vakantiehuisjes. Volgens een inventarisatie van Natuurmonumenten komen er in drie jaar meer dan 6200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen bij.

De SP vindt dat minister Schultz gemeenten en provincies moet terugfluiten. Volgens Kamerlid Smaling moet de minister de lagere overheden een ‘aanwijzing’ geven om de bouwplannen in de ijskast te zetten. Hij noemt het verschrikkelijk als de kust wordt volgebouwd. De SP vindt het op zichzelf een goed idee dat Schultz met allerlei partijen gaat overleggen, maar Smaling wil dat in een nieuwe wet duidelijke criteria worden vastgelegd. “Het rijk moet de voorwaarden stellen.”
Regie

Ook Kamerlid Koser Kaya van D66 vindt dat de minister de “regie moet pakken”. Ze vraagt zich af of de verdrievoudiging van de bouw binnen de regels gebeurt. Het geeft haar te denken dat Natuurmonumenten, een van de gesprekspartners van de minister, nu aan de bel trekt. Ze benadrukt dat dit een onderwerp is dat bij veel mensen leeft en dat afspraken hoe dan ook moeten worden nagekomen.

Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet met gemeenten en provincies harde afspraken maakt om het kustlandschap open te houden. Kamerlid Çegerek zegt dat ze tijdens een werkbezoek met Natuurmonumenten deze week slechte voorbeelden heeft gezien.

Schultz hoopt na de zomer met gemeenten, provincies en natuurorganisaties een ‘pact’ te sluiten over het behoud en ontwikkeling van de kust en de gebieden daarachter. Eerdere plannen om de regels voor het bouwen langs de kust te versoepelen zette ze begin dit jaar in de ijskast.

Bron: http://nos.nl/artikel/2110487-partijen-willen-opheldering-over-volbouwen-kust.html

Geen strandhuizen in Groote Keeten

3624767_1_orgGROOTE KEETEN – Er komen geen strandhuizen in Groote Keeten. Eerder trok het Schager college haar steun voor de bouw van strandhuizen al in. Maandagavond volgde de commissie Ruimte het college.
Vincent Stam, bewoner van Groote Keeten, was de initiatiefnemer om op het strand recreatiehuisjes te bouwen. Dat leidde tot grote weerstand in het dorp. Stam legt zich bij het besluit neer, maar vindt het wel jammer. Een aantal insprekers wil dat er ook op langere termijn geen strandhuisjes in Groote Keeten kunnen komen. Zo ver wilde wethouder Jelle Beemsterboer niet gaan. Hij wil niet over zijn graf regeren, zei hij maandagavond.  (Foto: Zoover)
http://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3624767/nieuws/geen_strandhuizen_in_groote_keeten.html

Hottub op het Katwijkse strand

Bubbelen in een hottub op het Katwijkse strand, dat wordt voor een paar mensen mogelijk. Coca-Cola heeft een beach house met hottub geopend naast strandpaviljoen Willy Zuid. Het beach house is opgezet voor een nieuwe campagne van het frisdrankmerk.

Het strandhuisje werd gisteren onthuld tijdens een presentatie. Coca-Cola lanceert blikjes en PET-flessen die verkleuren zodra ze goed gekoeld zijn. Zo kan je zelf checken of je frisdrank de juiste temperatuur heeft. In de verpakking is thermisch inkt verwerkt, dat blauw en roze kleurt bij lage koelkasttemperaturen.

Het huisje en de hottub zijn nog op zoek naar tijdelijke bewoners. Door je gekoelde Coca-Cola blikje of flesje op de foto te zetten maak je kans op een weekend weg in het Coca-Cola Beach House.

Winnaars verblijven drie dagen en nachten in het strandhuis op het Katwijkse strand.

Haagse Strandhuisjes tot en met de zomervakantie volgeboekt

Het strandseizoen op Kijkduin moet nog worden geopend, maar de nieuwe Haagse Strandhuisjes zijn al tot en met de zomervakantie volgeboekt. Pas in september zijn er weer strandhuisjes beschikbaar. Op deze storm van enthousiasme had dit startend Haags familiebedrijf niet durven hopen.

HaagseStrandhuisjes in trekDe strandhuisjes zijn niet alleen in trek bij families en natuurliefhebbers uit Nederland, België en Duitsland, ook de media hebben de huisjes ontdekt. Zo vormden de strandhuisjes al het decor voor fotoshoots van Margriet, Meiden Magazine, VT Wonen, verschillende bruidsbladen en glossies. Reisbloggers zoals van Lonely Planet en Bijzonderplekje.nl schreven vol lof over de huisjes en het strand van Kijkduin. Travel Valley riep na een nachtje slapen Kijkduin zelfs uit tot een van de vijf mooiste stranden van Nederland.

Jeroen Struving en zijn vrouw Patricia (kleine foto) zijn blij met alle aandacht voor de strandhuisjes. “Soms zijn we verrast dat er onverwacht weer een fotograaf de strandhuisjes in beeld brengt. Of dat er artikelen in het buitenland verschijnen, zoals in Italië. Voor ons is het strandseizoen nu al geslaagd.”

Alsnog strandhuisjes bij Paal 9

Er kunnen weer strandhuisjes geplaatst worden op het strand bij Paal 9.
Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag is er toestemming om verhogingen (banketten) te maken waarop de huisjes kunnen staan. Dat heeft hij in een brief aan de gebruikers van strandhuisjes laten weten.

Doordat het strand met name aan de linkerkant van het slag bij Paal 9 smal is, zag het er naar uit dat daar dit jaar geen huisjes meer zouden kunnen staan. Met de verhogingen kan dat wel. Er is beperkte ruimte, waardoor de huisjes volgens Uitdehaag slechts één meter tussenruimte hebben.

Op de plekken waar geen verhoging is, mogen geen huisjes worden neergezet. Eerst worden de zakelijke huisjes van René Jager van Paal 9 geplaatst en daarna de huisjes van particulieren.

Volgens Uitdehaag bestaat de kans dat de huisjes voortijdig verwijderd moeten worden als er bijvoorbeeld storm op komst is en de veiligheid in het geding komt. Gebruikers hebben het advies gekregen daarom geen kwetsbare of kostbare spullen in de huisjes te laten liggen.

Strandhuisjes Hoek van Holland mogen blijven staan

Twee natuurorganisaties wilden dat een aantal van de huisjes zouden verdwijnen, maar vingen bot bij de Raad van State.
182 huisjes op het strand van Hoek van Holland mogen blijven staan. Het beroep van twee Zuid-Hollandse natuurstichtingen, die wilden dat een vergunningbesluit uit 2013 werd teruggedraaid, is door de Raad van State afgewezen. Volgens het orgaan is niet vast komen te staan dat het beschermde Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen door de bouw is aangetast.

De provincie Zuid-Holland verleende in 2013 een vergunning voor het bouwen van de zogenoemde duinchalets door Westland Strandhuis BV. Begin dit jaar werden ze opgeleverd. Volgens de bezwaarmakers, Stichting Duinbehoud en Stichting Westlandse Natuur, moeten minimaal 68 huisjes verdwijnen. Zij vrezen dat de hokjes de aanvoer van zand en zout richting de achtergelegen witte duinen belemmeren.
Volgens de Raad van State is dat niet het geval. Er treedt weliswaar ‘luwtewerking’ op, maar dat is alleen het geval bij een noordwestenwind:

“Vaststaat dat in de winterperiode geen strandhuisjes aanwezig zijn en dat de fundering van de strandhuisjes zodanig laag is dat deze de verstuiving van zand niet belemmert. (…) Het college heeft echter toegelicht dat luwtewerking hoofdzakelijk optreedt bij een noordwestenwind en dat ook bij deze windrichting (…) nog wel enige mate van zandaanstuiving plaatsvindt. Voorts is van belang dat de windrichting (…) normaliter niet noordwest is, maar westzuidwest.”

Gedeputeerde Staten wees eerder al bezwaar tegen verlening van de vergunning af, maar de stichtingen besloten door te procederen bij de Raad van State. De Natura 2000-gebieden behoren tot een netwerk van beschermde Europese stukken natuur.

Veel discussie over kustbebouwing

De afgelopen tijd is er veel te doen rondom zogenoemde duinbebouwing. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) trok in januari haar plannen in om de regels rondom kustbebouwing te versoepelen. Aanvankelijk wilde het kabinet een economisch sterkere kust realiseren, onder meer door de ‘betuttelende’ regelgeving aan te pakken waarin het verbod op kustbebouwing is vastgelegd. Verschillende natuurorganisaties kwamen echter in verweer hiertegen uit vrees dat de flora van de duingebieden wordt aangetast.

Slapen in strandpaviljoens valt niet goede aarde in Renesse

RENESSE – Recron, veel dorpsbewoners, dorpsraad en de ondernemersvereniging van Renesse zien niets in het aangekondigde amendement van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD) om overnachten in strandpaviljoens mogelijk te maken. Die boodschap werd dinsdagavond luid en duidelijk geventileerd tijdens de vergadering van de Renesser dorpsraad.

Het besluit van Burgemeester en Wethouders eerder om af te zien van strandslaaphuisjes viel in goede aarde in Renesse, aldus dorpsraadvoorzitter Frans Prins. “Dat vonden wij een hele goede zaak. Er was duidelijk geluisterd naar wat leeft onder de bevolking.” Het is ‘buitengewoon bevreemdend’ dat het onderwerp dan alsnog terugkeert op de agenda. “Als dorpsraad zijn we zeer teleurgesteld en we hebben op verschillende plaatsen laten weten dit een slechte zaak te vinden.” Datzelfde geldt voor ondernemersvereniging en Recron, deelde dorpsraadlid Anton Krijnse Locker mee.

http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/slapen-in-strandpaviljoens-valt-niet-goede-aarde-in-renesse-1.6023623

Roompot ziet belangstelling voor strandvakantie groeien

Steeds meer toeristen trekken naar de Nederlandse kust. De accommodaties van Roompot Vakanties aan de Noordzee telden bijna 20 procent meer overnachtingen dan dezelfde periode in 2015. Ook het komende Pinksterweekend zitten de parken aan de kust nagenoeg vol.

Vanaf begin dit jaar tot met het Pinksterweekend werden er op de 23 kustparken van Roompot Vakanties bijna een vijfde meer overnachtingen geboekt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. (Er werden in 2015 geen nieuwe parken geopend/toegevoegd aan de keten.)

Graag aan zee
“De kust blijft onverminderd populair”, zegt woordvoerder Marc Volleman. “Ondanks het natte voorjaar en de slechte weersvoorspellingen voor het Pinksterweekend, willen mensen gewoon heel graag aan zee zitten. We zien dit aantal jaarlijks toenemen en we merken het ook in de verkoop van de accommodaties aan de kust. Dit weekend begint de verkoop van vakantiewoningen op ons nieuwe park Beach Village in Renesse.”

De belangstelling voor het nieuwste vakantiepark van Roompot is groot. De eerste honderd afspraken staan al gepland. Niet alleen van mensen uit eigen land maar ook over de grens uit Duitsland en België. Vooral de Vlaming weet een vakantie aan de kust steeds meer te waarderen. Tot voor kort kwamen de Belgen tot aan ‘Knokke-Noord’, namelijk Cadzand-Bad. Nu ontdekken de Vlamingen ook de rest van de kust.

Over Roompot Vakanties
Roompot Vakanties begon op 1 april 1965 als een camping in het Zeeuwse dorp Kamperland, maar is inmiddels uitgegroeid tot marktleider met meer dan 250 vakantieparken en 2100 medewerkers, verspreid over 11 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in het Zeeuwse Kamperland. Ieder jaar worden zo’n 10 miljoen overnachtingen geboekt in de 36 eigen vakantieparken in Nederland en Duitsland. Ook biedt Roompot Vakanties nog meer dan 150 vakantiebestemmingen aan in Europa, waarvan de meeste in Frankrijk en België. Naast vakantieparken en campings heeft Roompot Vakanties een breed pallet aan accommodaties zoals hotels en resorts, van comfortabel tot zeer luxe.

Strandhuisjes nemen meters extra strand in bij Kijkduin

De nieuwe vakantiehuisjes op het strand bij Kijkduin nemen veel meer ruimte in dan is afgesproken, ontdekte HSP-raadslid Gerwin van Vulpen. Exploitant Jeroen Struving begrijpt de ophef niet: ,,Alles is keurig in overleg gegaan.”

Veel mensen moeten helemaal niks hebben van die commerciële huisjes op het strand.
Gerwin van Vulpen, gemeenteraadslid Haagse Stadspartij
De 20 vakantiewoninkjes mogen van de gemeenteraad elk een strook van 15 meter strand in beslag nemen, maar gaan die afmeting ver te buiten, stelt Van Vulpen van de Haagse Stadspartij, die met een meetlint op pad ging.

Het raadslid is verbolgen over zijn bevindingen. ,,Veel mensen moeten helemaal niks hebben van die commerciële huisjes op het strand. Ook in de politiek lag dat heel gevoelig. Dan mag je op z’n minst verwachten dat men zich nauwkeurig aan de regels houdt en dat er er niet per huisje zo’n 4,5 meter extra strand wordt ingepikt.

Voortuintjes
Zo beginnen de tien noordelijke huisjes volgens het meetlint van het raadslid te ver van de duinrand af. Vijf meter in plaats van twee, zoals in het raadsvoorstel staat. De ‘voortuintjes’ zijn elk een halve meter te diep en het betonnen pad ervoor heeft een breedte van twee in plaats één meter.

De tien zuidelijke huisjes staan wel iets dichter bij de duinrand, maar die halen de daar ‘verloren’ ruimte weer aan de voorkant in, constateerde het raadslid. ,,Alle twintig strandhuisjes nemen te veel strand in,” zegt Van Vulpen. ,,Het ziet er leuk uit, hoor,” zegt hij. ,,Maar dit kan dus niet.”

Onschuld

Exploitant Struving van de stichting Leef met de Zee reageert verbolgen op het relaas van Van Vulpen. Hij erkent dat de strandhuisjes anders staan dan de gemeenteraad  wilde, maar wast zijn handen in onschuld.

,,Het is niet zo dat wij de hand lichten met de voorschriften. De kwestie is dat het hoogheemraadschap, de provincie en de gemeente allemaal eigen regels hebben. Na overleg is alles keurig besproken en naar ieders goedkeuring afgehandeld.” Zo staan veel vakantiehuisjes inderdaad vijf meter van de duinvoet af, omdat het hoogheemraadschap dat eist. ,,De gemeenteraad wilde ze op twee meter hebben, maar de natuurbeschermingswet laat dat niet toe.”

Struving vraagt zich hardop af waar de HSP mee bezig is: ,,Er zijn, dunkt me, belangrijkere zaken in Den Haag.” Maar dat ziet het HSP-raadslid anders.  ,,Dit is gewoon niet zoals we met de gemeenteraad hebben afgesproken. Ik wil dus weten wat de wethouder hieraan gaat doen. En ik wil ook weten waarom de gemeenteraad hier niet over geïnformeerd is.”

Ondernemer staakt lobby strandhuisjes Schouwse kust

RENESSE – Als de gemeenteraad tegen de komst van strandslaaphuisjes aan de Schouwse kust stemt, legt ondernemer Jan Roggeband zich daarbij neer. Dat laat hij desgevraagd weten.

Roggeband had het idee om iedere zomer 75 units te plaatsen aan de kust van Schouwen-Duiveland om deze te verhuren aan toeristen. Dat zorgde voor een hoop ophef binnen de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de strandslaaphuisjes en legde dat begin deze week met een negatief advies voor aan de gemeenteraad.

Familiebadplaats

Daar staat Roggeband niet van te kijken. “Ik had al wat signalen vernomen die niet positief waren voor mij”, zegt hij. “Ik vind het jammer. Ik denk dat de huisjes goed zouden zijn voor het imago van Renesse als familiebadplaats. Op de andere eilanden worden ze namelijk vooral gehuurd door gezinnen en ze zitten bijna altijd vol. Maar als er geen draagvlak voor is, is er niets aan te doen.”

De uiteindelijke beslissing ligt in handen van de gemeenteraad, maar de ondernemer verwacht niet dat de raadsleden er heel anders over denken dan het college. “De meerderheid is tegen, dat is duidelijk”, vindt hij. “Maar ik ga niet lobbyen om ze aan mijn kant te krijgen.”

De raad komt eind mei met een besluit.

Strandhuisjes Kijkduin: Uitspraak van de rechter

Strandhuisjes bij Kijkduin 2016De strandhuisjes bij Kijkduin, goed initiatief of doorn in het oog? Het is al een tijdje aan de gang nu, Sailcenter107 dat bezwaar maakt tegen de strandhuisjes, zowel de strandhuisjes die 300 meter verderop staan, als de huisjes die wat dichterbij komen te staan volgens plan.

Strandhuisjes vs. Sailcenter107
De 20 strandhuisjes die 300 meter verderop staan, hebben alle vergunningen verkregen van de Gemeente Den Haag, en begrijpen niet waarom Sailcenter107 zo’n groot probleem maakt. Wij hebben met iemand van Stichting leef met de zee gesproken over de (tussentijdse) uitspraak van de rechter.

Uitspraak van de rechter
Afgelopen vrijdag was het dan zo ver, de uitspraak over de strandhuisjes. Er werd in spanning afgewacht… Maar de rechter heeft nog geen officiële einduitspraak gedaan. Aangezien de Gemeente vergunningen heeft verleend aan de strandhuisjes, en Sailcenter107 bezwaar maakt, gaan deze twee partijen op aanraden van de rechter om de tafel zitten, de overige partijen (de strandhuisjes) hierover op de hoogte houden, en een aangepast plan maken, waar alle partijen hopelijk enige voldoening uit kunnen halen.

Gemeente Den Haag
De Gemeente heeft vergunningen aan de strandhuisjes eigenaren verleend, maar om tot een goed plan te komen, worden deze hoogstwaarschijnlijk nader bekeken. Vanaf dat moment heeft de Gemeente zes weken om met een nieuw, aangepast plan te komen voor de rechter, in samenspraak met de overige partijen. Hierna zal de rechter een uiteindelijke uitspraak doen.

Verder zegt Stichting leef met de zee, van de strandhuisjes, dat ze alleen maar een positieve factor wil zijn voor Kijkduin, de omgeving en voor de mensen. Zo hebben ze een aantal mooie evenementen die eraan komen en willen ze graag bijdragen aan een gezellig Kijkduin, net als het Sailcenter107 dat wil.

Eerste kustgemeenten zetten streep door bouwplannen aan de kust!

Met het besluit deze week van de gemeente Ameland om geen verdere bebouwing meer toe te staan op het strand én het besluit van het college van B&W van de gemeente Schouwen-Duiveland om geen strandhuisjes toe te laten, is een eerste stap gezet in het open houden van onze unieke Nederlandse kust.

Een belangrijke stap vinden de groene coalitiepartners van ‘Bescherm de kust’, ondersteund door ruim 104.000 mensen die de afgelopen maanden hebben aangegeven zich ook zorgen te maken over de explosie van bouwplannen aan de kust.

Gemeentelijke visie en lef

Gert de Groot, kustbeheerder bij Natuurmonumenten, één van de coalitiepartners: ”Dat twee kustgemeenten een streep trekken door de plannen voor bebouwing op hun stranden is een eerste stap in de goede richting.

Het doet mij erg veel deugd om in de strandnota van de gemeente Ameland te lezen dat zij inzien dat juist ‘de weidse en landschappelijke stranden het kapitaal van het eiland zijn’. Beide besluiten tonen in ieder geval aan dat de lokale politiek oor heeft voor wat er leeft in de samenleving.

Het laat echter onverlet dat het belang van landelijke en provinciale regie nog steeds erg groot is om te voorkomen dat gemeenten ad hoc en verleid door financieel voordeel hun besluiten nemen.”

Kustvisie

Onze kust is een typisch landschap dat hoort bij de delta die Nederland is. De nationale en internationale waardering voor dit landschap is bijzonder hoog, ook omdat bijbehorende waarden als weidsheid, donkerte en stilte elders snel schaarser worden.

‘Om het kustlandschap beter te beschermen is een integrale kustvisie nodig’, zegt Gert de Groot, namens de coalitie van ‘Bescherm de kust’. De coalitie verwacht van het zogenaamde kustpact, dat onder leiding van minister Schultz wordt opgesteld, dat dit eenduidige kaders en waarborgen biedt.

Kustbeheerder Gert de Groot:

‘Om het kustlandschap beter te beschermen is een integrale kustvisie nodig’

Provinciaal beleid

Op provinciaal niveau moeten er in 2018 omgevingsplannen zijn vastgesteld waarin de ruimtelijke ordening een belangrijk onderdeel is. De Groot: ‘Juist in het provinciaal beleid is een gemeente-overstijgende visie nodig om alle belangen een plek te kunnen geven en te ontwikkelen.

Niet alles kan op dezelfde plek, zeker niet in ons drukke Nederland. En belangen lijken niet zo ver uit elkaar te liggen, iedereen wil een mooie omgeving, het gaat echt om ruimtelijke ordening om alle bestemmingen/functies een goede plek te geven’. Het proces voor deze provinciale kustvisie is in Zeeland reeds gestart en krijgt hopelijk navolging in andere kustprovincies.

Naast het provinciale beleid maken ook de gemeenten ruimtelijke plannen waarin zij kunnen aangeven welke gebieden bescherming genieten of waar juist ontwikkelingen mogelijk zijn. ‘Des te verheugender is het dat er al gemeenten zijn die, anticiperend op het omgevingsplan, kaders stellen voor het landschappelijke kapitaal dat de kust is’, aldus De Groot.

Terugblik Bescherm de kust

De bouwplannen voor het kustgebied zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd. Zes natuur- en milieuorganisaties hebben het initiatief genomen om de wildgroei van bouwinitiatieven tegen te gaan. Nog negen collega-organisaties hebben zich bij de coalitie aangesloten.

Op 19 januari hebben zijde Tweede Kamer een petitie aangeboden. Samen met ruim 104.000 zogenaamde Baywatchers, mensen die de petitie tegen bouwplannen aan de kust hebben ondertekend, is een eerste stap gezet in het tegengaan van bebouwing aan de Nederlandse kust. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wilde het bouwverbod aan de kust loslaten, maar heeft dit door de stem van het enorme aantal Baywatchers en druk van Tweede Kamerleden weer ingetrokken. Ze kondigde ook aan om met betrokken overheden en organisaties in gesprek te gaan. Doel is het sluiten van een kustpact waarin afspraken staan over hoe we omgaan met onze kust.

Daarnaast blijft er druk op de ketel nodig bij provincies, gemeenten en waterschappen die ook mogelijkheden hebben om kustbebouwing toe te staan. Want wat je nu kapot maakt, ben je voor altijd kwijt. Ondanks de toezegging van de minister is het dus nog niet klaar. De Tweede Kamer heeft daarom aangegeven dat ze betrokken wil blijven bij het onderwerp.

De initiatiefnemers van ‘Bescherm de kust’ zijn Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, de Zeeuwse Milieufederatie, Het Zeeuwse Landschap, Zuid-Hollands Landschap en Stichting Duinbehoud.

Bron: www.natuurmonumenten.nl

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/eerste-kustgemeenten-zetten-streep-door-bouwplannen-aan-de-kust

‘Minder huisjes bij strand en duinen Hoek van Holland’

Van de 182 strandhuisjes op het strand van Hoek van Holland moeten er minstens 68 weg. Daarvoor pleitte Ton van Schie van Stichting Duinbehoud en Westlandse Natuur dinsdag bij de Raad van State.

Strandhuisuitbater Hans Fatels vindt dat klinkklare onzin en zei dat als hij zijn strandhuisjes moet weghalen dat dan overal op de Nederlandse stranden moet. Eerder verleende de provincie Zuid-Holland een NBW-vergunning voor het plaatsen van 182 strandhuisjes door Westland Strandhuis BV voor de Kapittelduinen. Die vergunning is nodig omdat de strandhuisjes nabij de beschermde duinnatuur staan.

,,Volgens de provincie lijden de duinen niet onder de strandhuisjes, omdat de zandverstuiving en aangroei van de duinen vooral in de winter plaatsvindt, maar dat klopt niet,” aldus Duinbehoudsman Van Schie.

De Raad van State gaat bekijken of de NBW-vergunning voor Westland Strandhuis BV door de beugel kan. Zo niet dan zal Fatels mogelijk moeten schuiven met zijn huisjes of een aantal verwijderen. Dat zou niet goed uitkomen want ze staan er net drie weken. Uitspraak volgt binnen zes weken.

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4272441/2016/03/30/Minder-huisjes-bij-strand-en-duinen-Hoek-van-Holland.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=adrotterdam

Zomer 2016: deze hippe nieuwe strandhuisjes moet u hebben

U kunt deze zomer natuurlijk weer afreizen naar de betere badplaatsen als Saint Tropez, Marbella of Ibiza. Maar u kunt de zon, zee en het strand ook gewoon dichter bij huis zoeken, in één van de volgende luxe accommodaties misschien.

Het officiële strandseizoen gaat weer van start. Dan worden tevens de eerste palen van de strandhuisjes weer in de grond geslagen. En dit jaar hoeft u niet meer te denken aan een houten hok van twee bij twee waarin u uw parasolletje kwijt kan. Nee, wat dat betreft zijn de strandhuisjes er in 2016 flink op vooruit gegaan.  Tijd voor wat glamping aan zee!

01 Zeeland: Strandhuisjes Cadzand-Bad

Strandhuisjes-Cadzand-Zeeland

In het immer pittoreske Zeeland zijn deze lente maar liefst 15 van deze designpareltjes te huur. Geschikt voor twee tot zes personen en u mag ook de hond mee. De huisjes aan het Cadzand-Bad strand zijn vanaf mei volledig beschikbaar en zijn onderdeel van vakantiepark Hoogduin. Als u drie maanden van tevoren reserveert krijgt u bovendien 8% vroegboekkorting.

De huisjes zijn voorzien van alle nodige luxe, zoals een open keuken, twee slaapkamers, een badkamer en toilet. Maar het mooiste is misschien wel uw eigen terras.

 

 

02 Zeeland: Strandhuisjes Nieuwvliet-Bad

Strandhuisjes Nieuwvliet-Bad

Ook komen er deze lente 15 van deze strakke strandhuisjes bij op het Zeeuwse strand. Deze huisjes zijn voorzien van maar liefst twee terrassen: een duinterras (ideaal voor ontbijt in de ochtend) en een zeeterras (om daarna lekker van het zonnetje te genieten). Bovendien kunt u gebruik maken van een broodjesservice waarbij uw broodjes ’s ochtends aan uw deur worden gehangen.

De huisjes zijn gelegen aan het Zeeuws-Vlaamse strand Nieuwvliet, dat meermaals werd verkozen tot ‘schoonste strand van Nederland.’ Het enige wat jammer is, is dat u niet meer bij het nabij gelegen sterrenrestaurant Oud Sluis terecht kan!

03 Zuid Holland: Haagse strandhuisjes

Strandhuisjes-Kijduin-2b

De naam is misschien een beetje misleidend, want ze ogen een beetje als poppenhuisjes. De accommodaties zijn geschikt voor vijf personen en zijn onderdeel van Roompot vakantieparken. U vindt ze net ten zuiden van de boulevard van Kijkduin.

De keuken is uitgerust met een Nespresso apparaat, waterkoker en koelkast. Ook zit er gratis Wifi in én – altijd fijn – vloerverwarming in de badkamer. Wat wilt u nog meer?

 

04 Noord Holland: Strandhuisjes Wijk aan Zee

Strandhuisjes wijkaanzee 2

 

Sinds vorig jaar biedt Strandpaviljoen Noorderbad twee fraai ogende strandhuisjes aan, en daar komen dit jaar nog twee bij. Geschikt voor twee à vier personen, inclusief eigen terras en ‘strandtuin’. Ook bevinden de huisjes zich pal naast het strandpaviljoen. Handig als u wilt genieten van goudgele rakkers rechtstreeks uit de tap.

 

Nieuwe slaaphuisjes over twee maanden het strand op

NIEUWVLIET-BAD – De eerste nieuwe strandslaaphuisjes aan de West- Zeeuws-Vlaamse kust gaan in mei het strand op. Zowel camping Zonneweelde als recreatiebedrijf Molecaten begint dan met de verhuur van de slaaphuisjes. Beide bedrijven mogen vijftien huisjes plaatsen.

Zonneweelde doet dat op het strand tussen Nieuwvliet en Groede, en Molecaten ten oosten van Cadzand-Bad, ter hoogte van de eigen camping Hoogduin. Het gaat om een tweede en derde serie huisjes: er staan er al vijftien bij Groede, geëxploiteerd door camping Groede. Daarmee is de kous overigens af. De Sluise gemeenteraad staat de plaatsing van nog meer huisjes niet toe. De rust op het strand zou daarmee in het geding komen.

De slaaphuisjes van Zonneweelde worden momenteel gebouwd in een loods op het bedrijventerrein in Breskens.

Komend weekend eerste strandtenten open

Dinsdag is een start gemaakt met de opbouw van de strandpaviljoens bij Kijkduin en Scheveningen. Als het weer meezit, zijn de meeste strandtenten voor het Paasweekend af. De eerste strandtenten gaan komend weekend al open.


In februari heeft de gemeente het voorwerk op het strand gedaan. Het zand is op de goede hoogte gebracht en vlak gemaakt en de betonnen paden zijn aangelegd, zodat het strand ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Voor de bijna 65 strandhouders aan het Noorder- en Zuiderstrand is het nu hard werken om op tijd klaar te zijn.

De strandtenten worden na ieder strandseizoen afgebroken voor het stormseizoen. Dit geldt niet voor een deel van de strandtenten op het sportstrand bij het The Hague Beachstadium; die blijven het hele jaar staan.

Overlast

Langs de boulevard wordt gewerkt met hijskranen om de paviljoens op te bouwen. De ondernemers van het Zwarte Pad krijgen hun materiaal via het parkeerterrein aangeleverd. Vanwege de opbouwwerkzaamheden moeten strandbezoekers rekening houden met overlast. Er is extra vrachtverkeer op de boulevard, op het strand en bij de verschillende strandopgangen vanuit de duinen naar het Zuiderstrand.

Actie om nieuwe strandhuisjes geschikt te maken voor rolstoelen

Vanaf komend zomerseizoen zijn op het strand van Kijkduin twintig slaapstrandhuisjes te huur voor een korte of lange vakantie. De strandhuisjes zijn echter niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De organisatie Voorall, die zich inzet voor mensen met een beperking, wil daar verandering in brengen door minimaal één huisje aan te passen. Dit betekent dat de toegang, de keuken, het toilet en de douche verbouwd moeten worden. Bovendien vraagt de toegankelijkheid naar het strandhuisje speciale aandacht. Om de plannen uit te kunnen voeren komt Voorall nog 13.500 euro tekort. Samen met de stichting ‘Vrienden van Voorall’, de eigenaar van de strandhuisjes en het Stadsdeel Loosduinen wordt de komende tijd actie gevoerd om het geld in te zamelen.

Zeilvereniging houdt bouwen Strandhuisjes Kijkduin tegen

Sailcenter107De vereniging vreest de gevolgen voor hun activiteiten op het strand. Een deel van de huisjes wordt gebouwd op een stuk strand dat de vereniging huurt van de gemeente. Op dit gedeelte worden zo’n vijftig catamarans gestald en is de laad- en losplek voor zeilers, kitesurfers en andere watersporters. Eric Plugge van Sailcenter107 vreest onder meer voor de veiligheid van zijn leden als de plannen doorgaan. Volgens Plugge heeft de gemeente gedreigd zijn vergunning in te trekken als hij niet meewerkt.

Vanwege de rechtszaak heeft strandtenteigenaar John Roos besloten de plannen voor de strandhuisjes voorlopig in de ijskast te zetten. De andere twintig strandhuisjes worden gebouwd door Stichting Leef met de Zee. Deze huisjes staan veel verder van de zeilvereniging vandaan en worden naar verwachting wel gewoon dit voorjaar neergezet.

“Genoeg ruimte”

De gemeente Den Haag laat in een korte reactie weten de zeil- en kitesurfvereniging niet weg te willen hebben. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de kwestie, omdat de rechtszaak nog loopt. Wel zegt de gemeente tegen Omroep West dat er verschillende gesprekken met Sailcenter107 zijn gevoerd. Ook is er volgens de gemeente met de komst van de huisjes nog genoeg ruimte voor de zeilboten.

Schultz handhaaft bouwverbod kuststreek

Minister Melanie Schultz van Haegen handhaaft het bouwverbod geldend voor het Nederlandse kustgebied. Dat maakte de minister van Infrastructuur en Milieu donderdagmiddag bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer. Onderwerp van gesprek is het omstreden onderdeel van het kustplan waarmee het kabinet voor Kerst op de proppen kwam.

Schultz wilde het bouwverbod voor het kustgebied, dat onderdeel uitmaakt van een breder kustplan, aanvankelijk opheffen. Ze heeft na de ,,enorme discussie en onrust” die over haar plannen zijn ontstaan nu echter besloten om het bouwverbod te laten staan. ,,Ik zal niet aan het bouwverbod tornen”, meldde zij de Tweede Kamer.

De minister gaf daarmee aan niet blind te zijn geweest voor de vele kritiek. Ze wil op dit moment geen ‘onomkeerbare stappen’ zetten en gaat in gesprek met belangenorganisaties, kustgemeenten en provincies om tot een breed gedeeld ‘kustpact’ te komen. Die woorden sloten min of meer aan bij een eerdere boodschap van de bewindsvrouw.

Verrassing

Schultz verraste de leden van de Tweede Kamer donderdagmiddag met haar mededeling. Tegenstanders van het voornemen hadden hun pleidooien tegen de plannen van de minister al klaarliggen.

Albert de Vries (PvdA) was zelfs ,,compleet verrast”. Hij wil niet dat ,,de deur op een kier wordt gezet voor projectontwikkelaars”. Voor de partij gaat het handhaven van het bouwverbod niet ver genoeg. De coalitiepartner wil dat het hele kustplan wordt ingetrokken.

Hayke Veldman van de VVD vindt dat de minister de verwarring over haar plan moet wegnemen. ,,Niemand wil dat de kust wordt volgebouwd.” Hij noemde het een ,,goed besluit” om het bouwverbod te handhaven. D66, GroenLinks SP en Partij van de Dieren keerden zich tegen het plan van Schultz.

Kritiek
Tot nu toe gold in kustgebieden buiten de bebouwde kom een landelijk verbod op bouwen. Maar vlak voor Kerstmis besloot het kabinet dat verbod op te heffen. Nadat het kabinetsbesluit bekend werd, ontstond een grote tegenreactie van kustgemeenten, belangenorganisaties en ook politieke partijen uit de Tweede Kamer.

Dinsdag bood Vereniging Natuurmonumenten in de Kamer een petitie aan. De petitie was toen meer dan 65.000 keer ondertekend. Inmiddels is dat getal opgelopen tot meer dan 100.000 krabbels. De ondertekenaars willen dat de kust beschermd blijft. Natuurorganisaties zijn bang dat de duingebieden ‘kapot worden gemaakt’. Milieuorganisaties waarschuwden al voor ‘Belgische toestanden’ met torenflats aan zee. En politieke partijen in Den Haag en Wassenaar uitten hun kritiek.

Het bedat van donderdag is door een meerderheid van de Tweede Kamer – bestaande uit regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus – bedoeld om het plan om de bouwregels langs de kust te versoepelen van tafel te halen.

Enkele huisjes op het strand, dat ziet de minister wel zitten

Melanie Schultz dacht eind december rustig het kerstreces in te gaan, toen de storm opstak. De VVD-minister van infrastructuur en milieu maakte op haar laatste werkdag van het jaar bekend dat het algemeen bouwverbod langs de kust op 1 juli vervalt. Er komt meer ruimte voor economische activiteiten. .

De Tweede Kamer reageerde geschrokken. Natuur- en milieuorganisaties waarschuwden voor ‘Belgische toestanden’, een Hollandse kust ‘vol lelijkheid’.

Volgens D66 wilt u de duinen laten ‘volplempen met hotels en strandpaviljoens’.
Schultz: “Absoluut niet waar. Ik heb me verbaasd over alle ophef.”

Het is maandagochtend wanneer Schultz in haar werkkamer op het Haagse ministerie reageert op de commotie. Liefst zou ze nu door de duinen lopen. “Ik kom er graag. Wat mij betreft blijven ze zo mooi en leeg als mogelijk.”

Als dat zo is, waarom heft u het bouwverbod dan op?
“We leggen de verantwoordelijk voor natuur, landschap en ruimtelijke kwaliteit waar die moet liggen: bij provincies en gemeenten. Het Rijk blijft waken over de veiligheid. We gaan van ‘nee’ naar ‘nee, tenzij’. In de duinen blijven allerlei wetten en regels van kracht. Ook ik heb die plaatjes van enorme hoogbouw voorbij zien komen. Maar dat is niet de realiteit. Gebieden krijgen wel de kans om aantrekkelijker te worden, bijvoorbeeld voor toeristen. Denk aan strandpaviljoens die het hele jaar open kunnen blijven. Mits ze op palen staan. Je kunt in de duinen niet zomaar flats en bungalowparken neerzetten. Flats op palen, zie je die al voor je?”

En als er een enthousiaste provinciebestuurder opstaat met wilde bouwplannen voor de kust, waar ook omliggende gemeenten voor te porren zijn? Dan is er een probleem.
“Dan ga je ervan uit dat het een slecht plan is.”

Misschien vindt de minister het inderdaad een slecht plan.
“Stel dat gemeenten dat willen doen. Dan heb je nog Natura2000, de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn, je hebt nog inspraakrondes voor belanghebbenden, je hebt nog de gemeenteraad. Ook op lokaal niveau is het een democratisch proces. Waar staan wij voor als Rijk? Wegen, waterwegen, kustbescherming.

“Net als in de rest van Nederland is ruimtelijke ordening ook aan de kust een kwestie van maatwerk. Ik kan me niet voorstellen dat iets grootschaligs mogelijk is zonder dat de veiligheid in het geding is. Ik maak me er ook geen zorgen over. De gedeputeerde in Zeeland heeft al gezegd: ‘We gaan niets volbouwen. De kust moet wel aantrekkelijk blijven’. Nogmaals, als de veiligheid overeind moet blijven, als de natuur niet mag worden aangetast, blijft er echt een heel klein deel over dat bebouwd zou kunnen worden. Bijvoorbeeld, er ligt ergens een bunker. Wellicht is het aardig om daar een kleine horeca-faciliteit bij te hebben. Of een gemeente wil wat strandhuisjes neerzetten. Daar moet je aan denken.” .

Er is geen standaard voor heel Nederland. Je kunt niet de hele kust aanwijzen en zeggen: ‘hier mag je nooit bouwen

U heeft met uw plan een open zenuw geraakt. Hoe heeft u het protest zo kunnen onderschatten?
“Ik had de massale kritiek inderdaad niet verwacht. Wat ik zeg is niet nieuw. Al twee jaar lang praat ik hier met alle belangenclubs over. Natuur- en milieuorganisaties wisten dat dit besluit kwam. In die zin verbaast de ophef me. Tegelijkertijd vind ik het ook wel mooi dat burgers zo voor hun kust opkomen.”

Staat uw besluit nog wel overeind?
“Ja, ik breng het nu de inspraak in. De komende maand heb ik alle betrokken organisaties uitgenodigd om hun zorgen nogmaals te bespreken. En ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer het ook graag bespreekt.”

“Dit kabinetsbesluit past in een groter plaatje. Er is geen standaard voor heel Nederland. Je kunt niet de hele kust aanwijzen en zeggen: ‘hier mag je nooit bouwen’. Het gaat om maatwerk. Provincies en gemeenten moeten hun eigen afwegingen kunnen maken.”

Toch, als ook een minister zich met die bouwactiviteit blijft bemoeien..
“Is dat een garantie voor kwaliteit? Hahaha. Ik zou het graag zeggen.”

…is de kans groter om lelijkheid aan de kust te voorkomen.
“Je kunt echt niet zomaar in de duinen bouwen. Ik noem nogmaals de vogel- en habitatrichtlijn. De streng beschermde Natura2000-gebieden. Ook de waterschappen lieten al weten terughoudend te zijn met het toekennen van vergunningen.”

Geen Belgische toestanden in Nederland?
“Nee. Daar gelden heel andere spelregels.” .
25.000 handtekeningen tegen bouwplannen kust

Er zijn meer dan 25.000 handtekeningen ingezameld tegen bouwprojecten op stranden en duinen die ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’.

De actie is een initiatief van Natuurmonumenten en vijf andere milieuorganisaties. Op 19 januari wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

‘Wie houdt er niet van de rust, ruimte en ongereptheid van het Nederlands kustlandschap?’, aldus de retorische vraag van de actievoerders op de website beschermdekust.nl. ‘De bouwplannen voor het kustgebied zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd’. Natuurliefhebbers willen een ‘open, ongerept landschap’ behouden. .

‘Plan B&B door de tijd ingehaald’

CASTRICUM – CASTRICUM AAN ZEE – Bijna zes jaar moesten ze erop wachten, maar nu is er eindelijk groen licht voor een Bed & Breakfast op het strandplateau. Begin december deed de rechter uitspraak: de vergunning is terecht afgegeven aan strandpaviljoenhouders Arthur van den Berg en Carina Bijl; de vogelwerkgroep is op alle punten in het ongelijk gesteld. Toch is het zeer de vraag of gasten binnen afzienbare tijd een kamer met uitzicht op zee kunnen boeken bij het stel. “Het lijkt erop dat het plan door de tijd is ingehaald” zegt Van den Berg.

Arthur van den Berg en Carina Bijl, eigenaars van Zoomers en Strand 10, lanceerden in 2010 een ambitieus idee. Het stel ging onderzoeken of het mogelijk was om op de plaats van Strand 10 op het strandplateau een Bed & Breakfast te bouwen met ongeveer 12 kamers. “Het pand van Strand 10 was immers aan vervanging toe en een uitspanning die wat meer kwaliteit uitstraalde kon geen kwaad”, vertelt Van den Berg. Zijn mede-strandexploitanten en ook de gemeente Castricum zagen het wel zitten om daarmee het gastvrije karakter van het strandplateau een boost te geven. De gemeente Castricum had zichzelf inmiddels tot toeristische gemeente uitgeroepen en de investering van Arthur van den Berg paste uitstekend in die plannen.

Zonde
Er werd contact gezocht met een architect, die een mooi, natuurlijk ogend ontwerp schetste, waarna een vergunning werd aangevraagd. Na een flink aantal raadsdebatten werd deze inderdaad verleend door de gemeente. Ondanks verweer van een groepje Castricummers verenigd in Platform Ons Strand, konden de eigenaren verder met de uitwerking van hun plannen. Van den Berg: “Deze groep was niet alleen tegen een B&B op het strandplateau, maar eigenlijk tegen elk stukje vernieuwing op het stand en omgeving.”
Door gebrek aan draagvlak besloot het platform zichzelf uiteindelijk op te heffen. Maar ook de vogelwerkgroep mengde zich in de discussie. “We hadden meerdere ecologische onderzoeken laten doen en de twee grootse partijen namelijk PWN en het Hoogheemraadschap waren akkoord met de plannen. Het bevreemdde ons dan ook dat de vogelwerkgroep een gang naar de rechter inzette”.
Na ruim twee jaar procederen heeft de rechter begin december 2015 uitspraak gedaan in de zaak. De vogelwerkgroep is op alle punten in het ongelijk gesteld en de vergunning bleek terecht te zijn afgegeven. “Zonde om te moeten constateren dat er veel tijd en belastinggeld verloren is gegaan aan deze rechtszaak”, volgens van den Berg. “Mijn probleem en frustratie is niet het ageren tegen de plannen, maar dat zo’n kleine groep met weinig draagvlak zoveel invloed kan uitoefenen en de vergunning kan aanvechten. De vergunning is immers door de gemeente afgegeven, dus daartegen waren dan ook de rechtszaken, die vanwege de juridische bijstand uiteindelijk vanuit gemeenschapsgeld betaald worden. Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat de wethouder strand hier nu allemaal van vindt” vervolgt hij.

Wethouder
Wethouder strandzaken Leo van Schoonhoven laat weten dat “Het belang van een ondernemer kan afwijken van de ideeën van een belanghebbende. We leven in een democratie en iedereen heeft het recht beslissingen aan te vechten. Dat is prima. Maar ik zou het wel stoer vinden als de kosten van procedures dan ook door die groepen zelf gedragen worden. Nu verspeelt de ondernemer jarenlang potentiële omzet en loopt de gemeenschap inkomsten mis gekoppeld aan de inkomsten van de ondernemer. Sowieso zou ik het stoer vinden als belangengroepen de door hen veroorzaakte kosten zelf opbrengen. Dat is een vrijwillige keuze en die moet een ieder om de eigen geloofwaardigheid te behouden of te bevestigen zelf maken”.
Vraagtekens
Inmiddels dus bijna zes jaar verder, is het een en ander veranderd rondom de situatie van het strandplateau en is er een collectief van ondernemers onder de noemer ‘C aan Zee’. Samen hebben ze het plan om van Castricum aan Zee een relaxte hotspot te maken die zich juist door het gebruik van natuurlijke materialen (lees: veel hout) onderscheidt van andere plekken aan de kust.
Het idee van Bijl en Van den Berg – een bescheiden B&B die opgaat in de omgeving – zou perfect in dit plaatje passen. Toch is inmiddels de twijfel toegeslagen bij de ondernemers. “Het lijkt erop dat het plan misschien wel door de tijd is ingehaald. Er is de afgelopen zes jaar veel gebeurd. Blinckers is leeg komen te staan en in verval geraakt. Ik weet niet of het voor gasten nog wel aantrekkelijk is om tegenover een vervallen pand te logeren. Op een plek – het strandplateau – die niet bepaald uitnodigend overkomt. Hoe leuk is het om in de winter over een onverlichte Zeeweg hier aan te komen? De gemeente heeft de visie van C aan Zee nog niet omarmd – het wordt in januari in de raad besproken – en ook de houding van de provincie is van belang. Als je de kust op een mooie manier wilt ontwikkelen, dan moet je er ook in investeren. Als strandondernemers zijn we nu zover dat we dat in ieder geval met zijn allen willen doen. Als je iets als collectief onderneemt, ondervind je minder tegenwind. We willen eerst samen met de anderen bekijken of het nog wel wenselijk is om hier een B&B te realiseren. Misschien komt daaruit dat andere plannen de voorkeur genieten. Ik wil niet alleen voor mezelf gaan, het moet in te passen zijn in het geheel. Daarom heb ik nu geen zin om me te haasten. We gaan het nog eens goed tegen het licht houden.”

Provincie positief over strandhuisjes

De provincie Noord-Holland staat positief tegenover het plan om op een deel van de kust van Petten strandhuisjes te bouwen. De bouw van tachtig seizoensgebonden luxe strandhuisjes, vijf permanente beach housesen twee strandpaviljoens kreeg al eerder toestemming van de gemeente Schagen.

De afgelopen jaren is de Pettense zeewering versterkt door het opspuiten van zand. Zo is inmiddels een nieuw strand- en duingebied ontstaan dat gemeente en provincie verder recreatief willen ontwikkelen. Volgens de provincie voldoet de bouw van luxe strandhuisjes aan de recente recreatiebehoefte.

Onlangs protesteerden Natuurmonumenten en diverse lokale milieufederaties tegen bouwontwikkelingen op het strand in Zeeland en Zuid-Holland, omdat het belemmerend werkt voor het ecosysteem van strand en duin

Raad van State moet oordelen over slaaphuisjes op West-Zeeuws-Vlaams strand

CADZAND-BAD – Het is nog niet zeker of er komende zomer twee nieuwe clusters van vijftien strandslaaphuisjes op de West- Zeeuws-Vlaamse stranden staan. Een bewoner van de Zwartepolderweg bij Cadzand-Bad is naar de Raad van State gestapt om de plaatsing ervan tegen te houden. Sinds twee jaar staan er vijftien slaaphuisjes op het strand bij Groede.

De Sluise gemeenteraad regelde vorig jaar in een bestemmingsplan dat daar nog twee keer vijftien huisjes bij mogen komen: ten oosten van Nieuwvliet-Bad en ten oosten van Cadzand-Bad. Via een prijsvraag kregen camping Zonneweelde en recreatiebedrijf Molecaten het recht de huisjes te plaatsen.

Een bewoner van de Zwarte Polderweg bij Cadzand-Bad protesteert bij de Raad van State. Hij wijst erop dat de plekken waar de slaaphuisjes komen, nu nog erg rustig zijn. Het landschap wordt dus ‘danig aangetast’. De bezwaarmaker, die het plan ‘de zoveelste kniebuiging voor het toerisme’ noemt, wijst verder op de ‘ongecontroleerde bebouwing’ van Cadzand-Bad. Daarnaast grieft het hem dat de gemeente geen contact heeft gezocht met omwonenden. Vragen over het vervoer en parkeren blijven daardoor onbeantwoord.

Een woordvoerster van de gemeente Sluis zegt in een reactie ‘er vooralsnog vanuit te gaan dat de huisjes komende zomer gewoon op het strand staan’. Dat hangt wel mede af van wanneer de Raad van State de zaak behandelt. Dat is nog niet bekend

Landal wordt grootste aanbieder van strandhuizen

Landal GreenParks introduceert in februari de Landal Beach Villa’s in de badplaats Hoek van Holland. De twintig 4- tot 6-persoons strandvilla´s worden geplaatst aan de voet van de duinen. Landal is daarmee, naar eigen zeggen, de grootste aanbieder van strandhuizen in Nederland.

De eerste twintig villa’s worden nu geplaatst, later zullen er in totaal 74 op het strand bij Hoek van Holland staan. De strandhuizen zijn 365 dagen per jaar te boeken.

Strandhuizen
Omdat de beach villa’s op het strand staan is er gekozen voor kleuren die zoveel mogelijk opgaan in het landschap. Vanuit de woonkamer hebben gasten uitzicht op het strand, de zee en de Nieuwe Waterweg. Erik van Essen, commercieel directeur van Landal GreenParks: ‘Strandhuizen zijn helemaal in. Hoek van Holland is zo’n centrale, populaire strandlocatie, dat we een enorme vraag verwachten. Uit ervaring met onze strandhuisjes in Julianadorp aan Zee weten we dat ze ieder jaar populairder worden en binnen de kortste tijd zijn volgeboekt. Op het strand leven en logeren, genieten van zonsondergangen met het geluid van de branding zijn bijzondere belevenissen.’

Schouwen verzet zich tegen strandslaaphuisjes

WESTENSCHOUWEN – Ruim 1400 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend tegen plannen voor strandslaaphuisjes langs de Schouwse kust.


Op initiatief van PvdA, D66 en GroenLinks werd zondag op het strand bij Westenschouwen een protestmanifestatie gehouden. Raadsleden en de achterban van de drie oppositiepartijen hadden met rood witte linten tegen de duinen symbolisch de oppervlakte uitgezet die de strandhuisjes zouden kunnen gaan beslaan, mocht het plan van de coalitie van LSD, VVD en SGP doorgaan.

“Wat precies de afmetingen worden, weten we nu nog niet. Maar vast staat wel dat de strandslaaphuisjes een ongelooflijke claim zullen leggen op de vrije ruimte die er nu nog is”, zegt Chiel Weezepoel (D66). “Het strand lijkt groot genoeg, maar als het vloed wordt moeten alle badgasten opschuiven. En straks valt er niks meer op te schuiven. Het strand is voor iedereen. Heel veel Belgische en Duitse toeristen kiezen voor Schouwen-Duiveland omdat je hier nog de ruimte en natuur hebt. Dan moet je dat zo laten!”

Burgemeester en wethouders laten onderzoeken wat de mogelijkheden en economische kansen zijn van de bouw van in totaal zestig strandslaaphuisjes op zes locaties langs de Schouwse kust. PvdA-fractievoorzitter Petri d’Anjou vreest dat de rem er af gaat, indien deze ontwikkeling wordt toegestaan. “Je hebt het in Domburg gezien. Daar zijn ze begonnen met 10 slaaphuisjes, een jaar later stonden er 20 en twee jaar later 50 op een rij. Als we dit ook op Schouwen-Duiveland toestaan, is het begin van meer. En dat moet je absoluut niet willen.”

De gemeenteraad besluit naar verwachting nog dit jaar of de bouw van strandslaaphuisjes door projectontwikkelaars wordt toegestaan. De tegenstanders willen de online-petitie (schouwsekust.petities.nl) die nu een maand loopt, begin oktober indienen.

Recron: ‘Slaaphuisjes tasten karakter Schouws strand aan’

RENESSE – Afgezien van paviljoens bij de drukste duinovergangen, zijn de Schouwse stranden ongerept.


De Recron wil dat zo houden en is daarom tegen de bouw van strandslaaphuisjes. De vereniging van recreatieondernemers meldt dat in een brief aan de gemeenteraad. “De lange kustlijn met gevarieerde stranden en duinpartijen is een uniek verkoopargument van Schouwen. Op de omringende eilanden bouwt men op de stranden. Door iets níet te doen, wordt je in toenemende mate uniek,” schrijft voorzitter Ed Troost van Recron Schouwen-Duiveland.

Troost neemt een voorschot op de uitslag van de afgelopen zomer gehouden enquête onder verblijfsrecreanten. Daaruit blijkt opnieuw dat strandbeleving en het mooie uitzicht de voornaamste redenen zijn om op Schouwen-Duiveland vakantie te houden.

Op 22 augustus ontvouwde de Zierikzeese ondernemer Jan Roggeband in de PZC zijn plan voor bouw en verhuur van zestig strandslaaphuisjes. Drie dagen later haastte de vereniging van paviljoenhouders zich te verklaren dat als er iemand slaaphuisjes mag bouwen, dat de paviljoenhouders zullen zijn.

Het gemeentbestuur laat – zoals afgesproken in het collegeprogramma – nog dit jaar onderzoek doen naar verblijfsrecreatie op het strand.

Strand bij Kijkduin krijgt veertig strandhuisjes; online inschrijving vrijdag gestart

DEN HAAG – Veertig strandhuisjes komen op het strand bij Kijkduin. De huisjes zijn per 1 april volgend jaar te huur, de online inschrijving ging vrijdag van start.

De huisjes worden geplaatst door twee Haagse ondernemers. John Roos, strandtenteigenaar en Jeroen Struving van de Stichting Leef met de Zee. Ze benaderden de gemeente als eerste met hun ideeën over strandhuisjes. Zij scoorden ook het beste op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit bij de aanbesteding.

Meer strandslaaphuisjes aan de kust

Na Groede komen er nog dertig moderne strandslaaphuisjes bij aan de stranden van Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad. In slaap vallen met het ruisen van de zee en ‘s ochtends vanuit je bed zó het strand opstappen, dat is de wens van veel toeristen.

Na een geslaagde proef met het plaatsen van strandslaaphuisjes bij Groede konden ondernemers vorig jaar daarom een plan indienen voor het bouwen van nog meer slaaphuisjes bij Cadzand en Nieuwvliet. Een onafhankelijke commissie beoordeelde vijf inzendingen, waarvan de plannen van camping Zonneweelde en recreatiebedrijf Molecaten als beste uit de bus kwamen. Camping Zonneweelde mag bouwen op het strandgedeelte tussen Nieuwvliet-Bad en Groede-Bad, met Strandweelde als projectnaam. “Het zijn geen standaard strandhuisjes met een puntdak”, zegt wethouder Peter Ploegaert tevreden. “Het zijn moderne woninkjes met veel glas en gebogen vormen, net als in Groede. De beleving van het strand is op die manier overal.” Er kunnen ongeveer vier tot zes personen in een huisje verblijven.

De strandslaaphuisjes die Molecaten neer gaat zetten in Cadzand ten westen van Strandpaviljoen Dok 14, zijn in dezelfde stijl ontworpen: ronde vormen, een luxe uitstraling en veel glas. Molecaten is ook verantwoordelijk voor het recreatiepark in Waterdunen dat over een paar jaar wordt gebouwd. Het accent ligt daarbij op duurzaamheid en dat is bij de ontwerpen van beide winnaars ook het geval. “Zo is het materiaal recyclebaar en er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen”, legt de wethouder uit.

Op beide locaties komen vijftien optrekjes. Met Groede erbij maakt dat vijfenveertig in totaal, en daar laat de gemeente Sluis het bij. “We willen niet heel de kust volbouwen. Maar de vraag naar deze huisjes is wel enorm, merken we in Groede.” Daar zijn de optrekjes namelijk overbezet. “Er zijn zelfs wachtlijsten. We komen nu daarom tegemoet aan een wens. In het verleden hielden we de bouw van slaaphuisjes bewust af.” Het bestemmingsplan van het buitengebied is voor de bouw herzien, er zijn kleine aanpassingen en enkele aanvullingen gedaan en daarom ligt het plan opnieuw ter inzage. De omgevingsvergunning moet nog worden aangevraagd. De verwachting is dat de huisjes er vanaf maart 2016 staan.

Huisjes horen niet op strand

strandhuisjes

Huisjes op het strand, ze vormen een steeds groter dilemma voor onze kustbewakers Rijkswaterstaat.

Maar dat zand moet dan wel kunnen doorstuiven naar de duinen. Bebouwing met strandhuisjes verhindert dat en heeft daarmee een negatieve invloed op de kustveiligheid.

Met de deelname aan het Oerol-festival wil Rijkswaterstaat kustgemeenten, onderzoekers en marktpartijen uitdagen en inspireren om mee te denken aan de oplossing van dit probleem.

Tranen in de ogen om plan strandvilla’s Groote Keeten

GROOTE KEETEN – Vijftig luxe vakantievilla’s van liefst zeven meter hoog op het strand? Dat nieuws is in Groote Keeten hard aangekomen. Zeggen de initiatiefnemers van de protestgroep ’strandhuizen liever niet’. Ze hebben inmiddels al zo’n 140 steunbetuigingen binnen.

Mensen zijn zich rot geschrokken. We krijgen echt ontzettend veel reacties. We maken het mee dat mensen tranen in de ogen krijgen, zo erg vinden ze het dat ons rustige strand wordt aangetast.’’

Vooropgesteld: dat de vakantiehuizen er komen staat nog niet vast. Maar het plan (gelanceerd door een lokale ondernemer) ligt er. Burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen besluiten binnenkort of ze mee gaan werken aan de villa’s.

Procedure

Daarom is het nu tijd voor actie, vinden Johan en Cobie Hartendorp, Fenneke Stegehuis en Marjan Huis. Met nog enkele andere verontruste dorpsbewoners vormen ze de actiegroep ’strandhuizen liever niet’. ,,Voor die strandhuizen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, dus de procedure zal wel even duren. Maar de ervaring leert dat het erg lastig wordt zoiets nog tegen te houden als het gemeentebestuur er eenmaal ’ja’ tegen heeft gezegd’’, meldt Johan Hartendorp.

En dus probeert de groep zoveel mogelijk medestanders te verzamelen. Om zo aan het gemeentebestuur duidelijk te maken dat de meeste bewoners van Groote Keeten (en de toeristen die er al jaren komen) echt niet zitten te wachten op vakantievilla’s op het strand. Die zullen namelijk het karakter van het strand (en dus het dorp) voorgoed veranderen, vrezen de bezwaarmakers.

Ongerept

,,Dit dorp staat bekend om zijn rust en ruimte en zijn mooie rustige strand’’, zegt Stegehuis. ,,Mensen komen daar speciaal voor. Ook voor het ongerepte strand. Je komt er badgasten tegen die speciaal uit Groningen en Friesland deze kant op komen’’, vult Johan Hartendorp aan. ,,Als daar straks vijftig strandhuizen staan gaan die mensen ergens anders heen.’’

Gemeente en logiesverstrekkers zullen, zo denken de bezwaarmakers, ongetwijfeld aanvoeren dat de villa’s (die over een afstand van vijfhonderd meter aan de zuidelijke kant van het strandslag komen te staan) een ’verbreding zijn van het toeristisch product’. Met andere woorden: dat ze meer toeristen naar Groote Keeten zullen lokken. ,,Wij zien dat anders’’, zegt Huis. ,,Er zal ook verdringing ontstaan. Mensen die hier nu een huis of appartement huren speciaal voor de rust komen dan niet meer. Die jaag je weg. Er zijn mensen die aan de Duinweg speciaal een appartement hebben gekocht voor de beleving van de zee en de duinen. Die is straks weg, want die villa’s steken boven de duintoppen uit.’’

Impuls

Johan Hartendorp: ,,Ze zullen vast zeggen dat Groote Keeten een economische impuls nodig heeft. Dat is kul. Die recreatie levert nauwelijks werk op voor het dorp. En detailhandel is hier vrijwel niet.’’

De strandvilla’s gaan voor veel meer drukte op het strand zorgen, zegt Cobie Hartendorp. ,,Niet alleen door de toestroom van toeristen. Er gaan veel tractoren en jeeps over het strand rijden, want de bagage van al die mensen moet ook naar die huisjes. Kinderen kunnen nu ongestoord op het strand spelen. Dat is dan wel over.’’

Niet alleen het strand zal verpest worden, ook de sfeer in het dorp zal er niet beter op worden denkt de actiegroep. ,,Het wordt steeds drukker’’, signaleert Marjan Huis. ,,Nu is ook in de zomer de sfeer nog gemoedelijk, maar dat blijft niet zo.’’ De groep heeft het gevoel dat de gemeente steeds weer dingen ’bij de bewoners door de strot duwt’. Naast camping Callassande staan inmiddels duinlodges, aan de zuidkant komen in het plan Boskerpark waarschijnlijk ook nog driehonderd bungalows. ,,Het wordt te veel’’, zegt Stegehuis.

,,Wij leven hier’’, aldus Cobi Hartendorp fel. ,,Ik ben vier of vijf keer per week op het strand. En dan beslissen ze in Schagen om daar huizen neer te zetten en dat strandgevoel van me af te pakken. We voelen ons totaal gepasseerd.’’

 

Op internet is inmiddels een petitie gestart tegen de strandviilla’s. Bereikbaar via:

 

http://petities.nl/petitie/geen-strandhuizen-in-groote-keeten

Slapen op strand Camperduin toegestaan

CAMPERDUIN – Slapen op het strand van Camperduin wordt toegestaan. Het college van Bergen heeft dit dinsdag besloten. Het zal gaan om huisjes die op het nieuwe strand verrijzen.

Hoe de huisjes eruit gaan zien, dus of dat een groot bungalowpark wordt, of dat het om enkele kleine hutjes gaat, is nog niet bekend. Dat zal de raad van Bergen later bepalen.

Het slapen op het strand heeft eerder tot veel discussie geleid. In eerste instantie was de bedoeling om het als proef te doen, maar wethouder Odile Rasch ziet daar toch van af. ,,We staan het gewoon toe en dan gaan we er van leren. We zullen ook zeker gaan evalueren hoe het gaat als het zover is. Ik ga er overigens nog niet vanuit dat er komend seizoen al op het strand geslapen wordt, want er zijn nog procedures die moeten worden doorlopen.”

Het strand bij Camperduin is nu nog volop ‘onder constructie’. Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat zijn daar bezig met zandsuppletie.

Weer meer strandhuisjes Julianadorp

JULIANADORP – De huidige 65 strandhuisjes in Julianadorp aan Zee van Landal Greenparks worden uitgebreid tot maximaal 90 Strandhuisjes.

De initiatiefnemers hebben het project uitgebouwd van 25 strandhuisjes in 2011 tot 65 strandhuisjes in 2014, met een vergunning voor een totaal van 90 strandhuisjes.

Zoover heeft de strandhuisjes de afgelopen drie jaar uitgeroepen tot beste vakantiepark met een gemiddelde waardering van 9,7.

Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober start de verkoop van de 25 Landal strandhuisjes.

Meer info op www.genietenophetstrand.nl 

Strandhuisjes populair op Eiland van Maurik

MAURIK – In enkele maanden tijd zijn 35 van de 50 nieuwe strandhuisjes van Vakantiepark Eiland van Maurik verkocht.
Eigenaar-directeur Lennard Kempers is blij verrast. Strandhuisjes zijn langs de Noordzeekkust populair. De nieuwe strandhuisjes in Maurik kosten 55.000 euro.

Te huur
Vanaf april 2015 zijn de strandhuisjes te huur voor vakantiegasten op het Eiland van Maurik. Kempers: “Kennelijk zitten we op de goede weg met ons vakantiepark. En mensen durven weer te kopen gelukkig. Zoals zovelen wil ik het woord crisis niet meer horen.”

Opslag
De huisjes mogen er 6 maanden per jaar staan, van 1 april tot 1 oktober. “Buiten die periode gaan ze in de nieuwe opslag, hier iets verderop in Maurik. De huisjes zijn eenvoudig te verplaatsen en los te koppelen van de riolering en elektra.”

Kempers gaat verder nog investeren in een nieuwe Beachclub en overdekt zwembad.

 

Tata Steel: ‘Helemaal geen bezwaar tegen strandhuisjes’

WIJK AAN ZEE – Tata Steel heeft helemaal geen bezwaar tegen de strandhuisjes op het strand tussen de Noordpier en Wijk aan Zee. De huidige wel te verstaan.

Dat zegt het bedrijf in een officiële reactie op het verhaal op Dichtbij van 3 september. “Tata Steel tegen legalisering strandhuisjes Noordpierstrand”. Daarin wordt verslag gedaan van de zitting voor de Raad van State in Den Haag, over het gemeentelijke bestemmingsplan Zeezicht dat ingaat op de positie van de Velsense strandhuisjes.

Volgens Tata-woordvoerder R. Moens is de conclusie over de inbreng van de advocaten ”feitelijk onjuist”. Er komt namelijk gèèn einde aan de ruim 80 strandhuisjes op het Noorderstrand. Daar is Tata niet op uit, en lezers mogen ook niet een verkeerde indruk daarover krijgen. Moens: ”Tata Steel heeft geen bezwaar tegen de aanwezigheid van de huidige strandhuisjes.”

Inperking
Maar echt blij met de strandhuisjes is Tata nu ook weer niet, want ze staan wel op een andere manier in de weg. Het bedrijf is namelijk wel uit op inperking van de gebruiksmogelijkheden. Overnachten in de huisjes ziet Tata echt nìet zitten; dat moet wel afgelopen zijn. En dat wordt dan ook gevraagd bij de Raad van State.

Moens: ”Tata Steel heeft wél bezwaar aangetekend bij de Raad van State tegen het voornemen van de Gemeente Velsen om de overnachtingsmogelijkheden in de huisjes te verruimen.”

Niet nog meer
TS wil geen overnachting omdat dat problemen zou kunnen gaan geven met milieuregels. Als er mensen overnachten en dus langere tijd wonen, zou het bedrijf wellicht rekening met hen moeten gaan houden met mens- en milieubelastende uitstoot. Daarom is het bedrijf er óók tegen dat de gemeente Velsen toe wil staan dat er extra huisjes gebouwd kunnen worden.

Moens: ”’Tata Steel is tegen het plan om extra huisjes te bouwen op deze locatie. Die bevindt zich namelijk heel dicht bij het bedrijfsterrein van Tata Steel. Dit acht Tata Steel onwenselijk vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening, waarbij de verschillende functies voldoende ruimte horen te krijgen.”

In de nu lopende zaak bij de Raad van State gaat de Raad nu onderzoeken of Velsen wel op de juiste wijze is omgegaan met de bewuste milieuregels voor luchtkwaliteit.

Strandhuisjes voor Raad van State

WIJK AAN ZEE – De gemeente Velsen wil de bestaande strandhuisjes achter de Reijndersweg legaliseren, maar Tata ziet dat niet zitten. De partijen troffen elkaar gisteren voor de Raad van State.

Het gaat om de huisjes die er sinds de jaren tachtig staan, in het meest noordelijke deel in de richting van de gemeentegrens met Beverwijk. In het nieuwe grote bestemmingsplan Zeezicht wil Velsen dat legaliseren. Het bestemmingsplan regelt onder meer de bescherming van strandhuisjes westelijk en noordwestelijk van het bedrijfsterrein.

Tata Steel is daartegen in beroep gegaan. Het bedrijf ziet door de legalisering de bedrijfsvoering beperkt worden. De luchtkwaliteitseisen zouden bij de huisjes overschreden worden. Aan de andere zijde van de Reijndersweg, de landzijde, liggen grote opslagplaatsen van erts. Die veroorzaken stofoverlast. De Reijndersweg is de enige plek in de IJmond waar de milieunormen worden verschreden. Dat mag niet, heeft prioriteit van de provincie, maar is ook weer niet zo erg omdat er niemand woont. Dat zou anders komen te liggen als de huisjes worden gelegaliseerd.

Meer slaaphuisjes op stranden West-Zeeuws-Vlaanderen

GROEDE – Op de West-Zeeuws- Vlaamse stranden komen meer strandslaaphuisjes. Als het aan B en W van Sluis ligt, wordt ook op de stranden ten oosten van Cadzand-Bad en ten oosten van Nieuwvliet-Bad overnachten mogelijk gemaakt. Het aantal locaties met strandslaaphuisjes zou daarmee op drie komen.

Afgelopen jaar kreeg Strandcamping Groede de kans een proef te doen met slaaphuisjes. Er staan er nu tien op het strand, vlakbij de camping. De pilot is dus geslaagd, menen B en W nu al: er is veel vraag naar en er zijn genoeg ondernemers die er brood in zien. Aan de andere kant: de weidsheid en betrekkelijke leegte van de West-Zeeuws-Vlaamse stranden zijn ook een kracht, beseffen B en W. Die wijzen daarom twee betrekkelijk rustige stranddelen aan: het stuk tussen Nieuwvliet-Bad en paviljoen Matour en het strand tussen Cadzand-Bad en paviljoen Dok 14 (voorheen De Molen, bij de radartoren). Daarna is het genoeg en komen er geen locaties meer bij.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voorstel van B en W. De raad praat deze maand over het voorstel.

Raad Zandvoort wil strandbungalows

 

Het college van B en W stelt voor om 24 strandbungalows tussen strandpaviljoens Havana aan Zee en Adam en Eva te laten bouwen. De gemeenteraad wil echter dat het college ook kijkt naar andere delen van het strand. Zo heeft strandtent Paal 69, gelegen op het naaktstrand, zelf al plannen gemaakt om bungalows te bouwen. ,,Een sympathiek idee’’, volgens Wilfred Tates (VVD). Hij wil niet dat Paal 69 en andere partijen meteen al worden uitgesloten van de bouw van strandhuisjes.

 

Willem Paap (SZ) maakt zich wel zorgen over de veiligheid en eventuele overlast van de bungalows. Maar hij wacht de verder uitgewerkte plannen van het college af. Ruud Sandbergen (D66) vindt dat de bungalows niet op het zuidstrand horen omdat er geen infrastructuur is.

 

Het college gaat verder met de uitwerking van de plannen. Daarbij worden ook bewoners geraadpleegd.

 

De huur van een strandhuisje in Kijkduin wordt in 2015 mogelijk.

De huur van een strandhuisje in Kijkduin wordt in 2015 mogelijk.

Twee Haagse ondernemers: John Roos van Beachclub People in Kijkduin en Jeroen Struving van de Stichting Leef met de Zee gaan allebei twintig huisjes neerzetten. Zij hebben de overeenkomst daarvoor met wethouder Boudewijn Revis van Stadsbeheer getekend. Revis is trots op het initiatief en zegt dat Den Haag als grootste badplaats van Nederland met de strandhuisjes nog aantrekkelijker wordt voor toeristen.

De veertig strandhuisjes komen in het strandseizoen, van maart tot oktober, ten zuiden van de boulevard van Kijkduin te staan.

Het strand vormt een agressieve omgeving

Het zijn vooral Duitsers die dit weekeinde een strandslaaphuisje hebben geboekt”, vertelt Huibert Wattel, een van de eigenaren van hotel Duinoord, strandpaviljoen Breezand en de tien strandbungalows op het strand van Vrouwenpolder. “Donderdag was een feestdag in Duitsland.

Daarom hebben veel Duitsers een lang weekend. Normaal gesproken is de verdeling tussen Duitsers en Nederlanders ongeveer gelijk. De samenstelling van de bezoekers loopt sterk uiteen. We krijgen gezinnen met kinderen op bezoek, maar ook stelletjes.”

De exploitant begon vier jaar geleden met de verhuur van slaapstrandhuisjes. Wattel: “Er stond een advertentie in de krant waarin de gemeente Veere aangaf vergunningen te willen verstrekken voor 25 huisjes in Domburg en 25 in Vrouwenpolder. Met onze locatie direct onder aan de duinen en met het strandpaviljoen wilden we daar graag voor in aanmerking komen. Wij hebben ons toen ingeschreven met een businessplan en tien huisjes toegewezen gekregen.”

Het strandseizoen loopt van 1 april tot 1 oktober. In de winter staan de huisjes in de stalling bij een boer in Kamperland. Als het seizoen begint worden de huisjes op vrachtwagens van Wielemaker over de Veerse Gatdam vervoerd. Ze worden niet afgebroken. Wattel: “Eerst wordt het gas, water en de elektriciteit afgekoppeld. We halen alle spullen die vochtig kunnen worden zoals gordijnen en kussens weg voordat we ze verplaatsen. Het bordes aan de voorkant wordt ingeklapt en dan worden ze in hun geheel op de vrachtwagen geladen.”

In de vier jaar dat Wattel de recreatiewoningen verhuurt, is hij door schade en schande wijs geworden, zo zegt hij zelf. Zo is het een keer voorgekomen dat de Senseo koffiezetapparaten gedurende de winter in de huisjes zijn blijven staan. Toen het strandseizoen eenmaal begon heeft hij toen tien nieuwe moeten aanschaffen omdat de apparaten het vanwege de vorst hadden begeven.

Ook de stabiliteit van de huisjes is nog wel eens een probleem gebleken. “Ze hebben veel te verduren op het strand. Het is een agressieve omgeving. Sloten die door zand niet meer opengaan bijvoorbeeld of ramen die niet meer open of dicht kunnen. Vorig jaar verzakten de huisjes door de harde wind zo sterk dat het water in de douche niet meer richting het afvoerputje liep, maar het huisje in. Op het strand zagen we dat het zand op plekken waar schelpen lagen niet wegwaaide. dat bracht ons op het idee om schelpen rond de huisjes te storten. Die schelpen vonden we overigens niet op het strand, maar in de winkel.

Kriebels bij het opbouwen van strandhuisjes

DISHOEK – De opbouw van de strandhuisjes langs de Zeeuwse kust is weer begonnen. In het seizoen staan er honderden van die strandslaaphuisjes op de stranden. Met name langs de Walcherse kust.

Sinds vorige week worden met vrachtwagens van Wielemaker BV de huisjes de duinovergang op- en afgereden. Per dag worden met drie vrachtwagens zo’n 24 strandslaaphuisjes geplaatst.

Vertraging
Met het koude weer leek de plaatsing van strandslaaphuisjes te vertragen. De vrachtwagens die de huisjes vervoeren, moesten begin deze week worden ingezet voor de gladheidsbestrijding. Gisteren en vandaag zijn de omstandigheden voor het plaatsen van de huisjes sterk verbeterd.

Weghalen
Alhoewel de strandslaaphuisjes bestand zijn tegen weer en wind moeten ze toch iedere najaar worden weggehaald. De huisjes staan in de weg bij de werkzaamheden aan de kust en bij nieuwe duinvorming.

bron:omroepzeeland.nl

GroenLinks wil geen strandhuisjes

GroenLinks in de Haagse gemeenteraad is tegen de komst van strandhuisjes op het Zuiderstrand bij Kijkduin.

Volgens raadslid Arjen Kapteijns gaan de huisjes tot meer geluidsoverlast en verkeer leiden. Dat past volgens hem niet bij het beschermd duingebied naast het strand. Kapteijns noemt de huisjes ook in strijd met het publieke karakter van het strand.

Het stadsbestuur wil toestemming geven voor veertig strandhuisjes aan het Zuiderstrand. Later deze maand neemt de gemeenteraad een besluit.

bron:denhaagfm.nl

Bestuursrechter zet streep door strandhuisjes Rockanje

Aan de kust van Rockanje komen definitief geen strandhuisjes. De Raad van State heeft het bestemmingsplan van de gemeente Westvoorne vernietigd. Daardoor kunnen ook in de toekomst niet zomaar huisjes op het strand gebouwd worden.

Het omstreden plan van een aantal ondernemers om maximaal 85 strandhuisjes neer te zetten stuitte op veel weerstand onder de bevolking. Tegenstanders vreesden voor schade aan natuur, milieu en uitzicht.

Dat de huisjes er voorlopig niet zouden komen, werd eind vorig jaar al duidelijk toen beheerder Natuurmonumenten zich tegen het plan keerde. Het gemeentebestuur liet het plan vervolgens ook varen. Door de recente uitspraak van de bestuursrechter kan het plan voor de strandhuisjes ook in de toekomst niet meer ‘uit de la gehaald worden’.

Bron:rijnmond.nl

Komende zomer komen er strandhuisjes in Den Haag

DEN HAAG – Op het strand ten zuiden van Kijkduin komen van maart tot en met november veertig huisjes die worden verhuurd aan toeristen. Daarmee moet Den Haag nog aantrekkelijker worden voor recreanten.

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met een proef voor het plaatsen van de strandhuisjes. Die duurt vijf jaar, daarna wordt bekeken of het een succes is. Als dat het geval is, komen er wellicht meer strandhuisjes.

In veel gemeenten, staan al strandhuisjes. Die zijn daar erg in trek. In Den Haag komen ze op een plek waar de natuur er zo min mogelijk onder lijdt en die relatief makkelijk bereikbaar is met de auto: aan de voet van de duinen tussen de grens met het Westland en Kijkduin.

De gemeente Den Haag was benaderd door een aantal exploitanten van strandhuisjes met het verzoek om dit mogelijk te maken. Volgens de gemeente zou er plek zijn voor maximaal tachtig stuks. In de gemeenteraad leefden er nog wel een paar zorgen, bijvoorbeeld over de gevolgen voor natuur en de handhaving van de regels die gaan gelden. Maar die werden door wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) weggenomen.

De raad steunt ook een plan van het college een proef van twee jaar te houden met de uitbreiding van de openingstijden van strandpaviljoens. Een aantal strandtenten in Scheveningen mag het hele jaar open blijven.

Strandseizoen

Tot nu toe mogen paviljoens alleen gedurende het strandseizoen open, van maart tot en met september. Onder sommige eigenaren en bij de gemeente leeft de wens om ook in de winter de deuren te openen. Eerder dit jaar riep de VVD al op om strandtenten het hele jaar open te laten blijven. Dat wil het college van burgemeester en wethouders nu mogelijk maken.

De bestaande horeca in de buurt van de Pier en de omwonenden mogen er geen last van hebben, stellen burgemeester en wethouders. Daarom komt er met ingang van 2013 een proef waarbij twee clusters strandtenten het hele jaar open mogen. Het gaat om paviljoens in het verlengde van de Vissershavenweg. Daar wonen niet veel mensen in de buurt en er is daar ook niet veel horeca in de buurt. Wel zijn er ook in de winter veel mensen die sporten in dat gebied.

bron:omroepwest.nl

De strandhuisjes zijn de voorbode van de zomer

MIDDELBURG – De eerste slaapstrandhuisjes zijn naar de Zeeuwse stranden gebracht.

Slapen op het strand is hot en daarop spelen rasondernemers maar al te graag in. Ze hebben afgelopen winter gebruikt om nieuwe strandhuisjes te bouwen. Waren er vorig jaar nog 65 slaapstrandhuisjes voor de verhuur op de Zeeuwse stranden, dit jaar komen er 55 bij. De particuliere strandhuisjes bij Dishoek en Westduin zijn buiten beschouwing gelaten.

De huisjes van nu zijn modern, bestand tegen een stevige zuidwester en luxe uitgevoerd met veel ramen en hoe meer lichtinval hoe beter.

bron:pzc.nl

Bijna niets is zo leuk als een huisje aan het strand

Bijna niets is zo leuk als een huisje aan het strand, oordeelt de Nederlandse vakantieganger. En daarom heeft Landal Green Parks het aantal accommodaties aan het Noordzeestrand opnieuw uitgebreid. De strandhuisjes krijgen van het publiek op beoordelibngssite Zoover als eindcijfer 9,6. 
Slapen met uitzicht op het strand, bijna iedereen wil dat eens in zijn leven wel een keertje, vandaar dat Landal besloot het aantal huisjes aan het Noordzeestrand nog verder uit te breiden. Op de foto onder één van de huisjes per truck met dikke strandbanden op weg naar zijn locatie.

Nu het voorjaar én de Paasvakantie naderen, zijn aan het Noordzeestrand de populaire strandhuisjes van Landal Beach Resort Ooghduyne weer geplaatst. Twee jaar geleden werden bij wijze van proef 25 van deze strandhuisjes geplaatst. Die bleken zo in trek, dat er in 2012, een jaar later, 45 stonden. En nu, voorjaar 2013, staan er maar liefst 65 strandhuisjes klaar voor enthousiaste gasten.

Beste vakantiepark
Afgelopen jaar werden de strandhuisjes uitgeroepen tot overall winnaar van de Zoover Awards in de categorie ‘Beste vakantiepark van Nederland’. De strandhuisjes, de grootste in Nederland, worden door het publiek beoordeeld met het eindcijfer 9,6.
 
Iedereen wil het
‘Geen wonder, want we willen toch allemaal wel eens beleven hoe het is om op het strand wakker te worden’, aldus Bas Hoogland, commercieel directeur van Landal GreenParks. “Het strand boeit altijd. Niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en najaar. Op het strand is altijd wat te doen’.

bron:OpReisGids.nl

Huisjes Landal staan weer op het strand

Den Helder – Op het strand van Julianadorp zijn deze week de strandhuisjes van Landal Beach Resort Ooghduyne weer geplaatst. Twee jaar geleden werden bij wijze van proef 25 van deze huisjes geplaatst, inmiddels is het aantal opgelopen tot 65.

Afgelopen jaar werden de strandhuisjes uitgeroepen tot overall winnaar van de Zoover Awards in de categorie “Beste vakantiepark van Nederland”. De strandhuisjes, de grootste in Nederland, worden door het publiek beoordeeld met het eindcijfer 9,6. “Geen wonder, want we willen toch allemaal wel eens beleven hoe het is om op het strand wakker te worden”, aldus Bas Hoogland, commercieel directeur van Landal GreenParks. “Het strand boeit altijd. Niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en najaar. Op het strand is altijd wat te doen.”

De strandhuisjes liggen op 500 meter afstand van Landal Beach Resort Oogduyne. Gasten kunnen uiteraard gebruik maken van de parkfaciliteiten, zoals overdekt zwembad, sauna, tennisbaan, minigolf, kinderspeelplaatsen en Brasserie ‘Sandz’. Ook ligt er een golfbaan bij het park.

bron:denhelderactueel.nl

Meer huisjes op Noordwijkse strand

NOORDWIJKERHOUT – Het aantal strandhuisjes in Noordwijk verdubbelt de komende jaren mogelijk. Het college van burgemeester en wethouders staat niet afwijzend tegenover uitbreiding. Alleen niet in het toeristische gebied, maar juist ver van de hotels.  

Om de exploitatiemogelijkheden van Stranpaviljoen De Zeespiegel aan de Duindamseslag en St(r)andplaats Nederzandt aan de Langevelderslag te vergroten, wil het college meewerken aan de vestiging van vijf bungalows per locatie. In Noordwijk zijn al tien strandhuisjes aan weerszijden van de boulevards: vijf aan de zuidkant bij Take 2 en vijf aan de noordkant bij De Koele Costa. De huisjes staan op een plek waar het toeristische strand overgaat in een natuurgebied.