WESTENSCHOUWEN – Ruim 1400 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend tegen plannen voor strandslaaphuisjes langs de Schouwse kust.


Op initiatief van PvdA, D66 en GroenLinks werd zondag op het strand bij Westenschouwen een protestmanifestatie gehouden. Raadsleden en de achterban van de drie oppositiepartijen hadden met rood witte linten tegen de duinen symbolisch de oppervlakte uitgezet die de strandhuisjes zouden kunnen gaan beslaan, mocht het plan van de coalitie van LSD, VVD en SGP doorgaan.

“Wat precies de afmetingen worden, weten we nu nog niet. Maar vast staat wel dat de strandslaaphuisjes een ongelooflijke claim zullen leggen op de vrije ruimte die er nu nog is”, zegt Chiel Weezepoel (D66). “Het strand lijkt groot genoeg, maar als het vloed wordt moeten alle badgasten opschuiven. En straks valt er niks meer op te schuiven. Het strand is voor iedereen. Heel veel Belgische en Duitse toeristen kiezen voor Schouwen-Duiveland omdat je hier nog de ruimte en natuur hebt. Dan moet je dat zo laten!”

Burgemeester en wethouders laten onderzoeken wat de mogelijkheden en economische kansen zijn van de bouw van in totaal zestig strandslaaphuisjes op zes locaties langs de Schouwse kust. PvdA-fractievoorzitter Petri d’Anjou vreest dat de rem er af gaat, indien deze ontwikkeling wordt toegestaan. “Je hebt het in Domburg gezien. Daar zijn ze begonnen met 10 slaaphuisjes, een jaar later stonden er 20 en twee jaar later 50 op een rij. Als we dit ook op Schouwen-Duiveland toestaan, is het begin van meer. En dat moet je absoluut niet willen.”

De gemeenteraad besluit naar verwachting nog dit jaar of de bouw van strandslaaphuisjes door projectontwikkelaars wordt toegestaan. De tegenstanders willen de online-petitie (schouwsekust.petities.nl) die nu een maand loopt, begin oktober indienen.