OOSTKAPELLE – Een windhoos vernielde 70 strandhuisjes bij Oostkapelle. ,,Geen drama, wel vervelend.”
Ontdaan aanschouwen Nico Bambach en Anna van der Velden de chaos. Van hun strandhuisje, even ten oosten van strandpaviljoen Lage Duintjes, is niets meer over. Panelen van het kotje liggen verspreid tot in de duinen. Ze proberen de spullen die in het huisje lagen bij elkaar te rapen. ,,Kijk, de glazen zijn nog heel!”, zegt Van der Velden. Ze is nog op zoek naar een handdoek. ,,Daar had ik een tientje onder liggen.”

Via-via hoorden ze dat tientallen huisjes in de nacht van woensdag op donderdag bij Oostkapelle zijn verwoest, vermoedelijk door een windhoos. Meteen zijn ze naar het strand gereden. ,,Je wilt toch weten: ligt je huisje plat?” Ja dus. ,,Een drama? Nee, dat niet. Maar wel vervelend”, zegt Van der Velden. ,,We zaten hier al tien jaar. Ik ben een echte liefhebber van het strand. Dit jaar zijn we nog niet veel geweest, omdat het telkens geen goed weer was. We hadden gehoopt in juli en augustus veel naar ons huisje te kunnen.”

Ze huurden het onderkomen. De complete inventaris proberen ze nu naar hun auto over te brengen. ,,Want ik zie het huisje niet een-twee-drie weer worden opgebouwd. Het seizoen is in feite naar de filistijnen.” Toevallig hebben ze recent een eigen strandhuisje gekocht, waar ze pas later in kunnen. ,,Het is maar dertig meter verderop. En het staat er nog.”

Rond het middaguur wordt het steeds drukker met eigenaren die de schade komen opnemen. Tussen het naaktstrand en strandpaviljoen Berkenbosch zijn in totaal zo’n 70 huisjes getroffen. Enkele tientallen zijn vernield. Parasols, klapstoelen, koelboxen, bezems en ander strandgerei liggen tussen de restanten. De overige getroffen huisjes zijn ‘slechts’ achterover geblazen.

De eigenaren zoeken elkaar op. De meeste kunnen opgelucht ademhalen. ,,En, staat jullie kotje er nog?”, vragen ze aan de anderen.

Familiegebeuren

,,Onvoorstelbaar, wat een kracht”, zegt Henk Teunissen over het natuurgeweld dat hier heeft huisgehouden. Zijn eigendom, huisje L8, is nog intact. ,,De meeste mensen komen hier al vele jaren. Huisjes blijven vaak in de familie en gaan van de ene generatie over op de ander. Het is hier echt een familiegebeuren.”

Het strandhuisje van Karla Bakker uit Lewedorp is achterover gekieperd. ,,Ik ben wel geschrokken, maar de schade valt mee.” Het kotje was niet verankerd, in tegenstelling tot dat van de buren. Dat staat nog op zijn plaats. ,,Gelukkig maar”, zeggen eigenaren Jan en Lia van de Sande uit Grijpskerke. ,,Als de zon schijnt, zijn we hier te vinden. Dit is echt ons vakantiedomein. We zitten hier al sinds 1984, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.”

Flink tekeer

Aan de andere zijde van de Lage Duintjes is Huib Lievense al begonnen met het herstel van een rij verwoeste huisjes. ,,We zijn hier een van de grote verhuurders”, zegt hij. ,,Elk jaar gaan er wel een paar hokjes om, maar zo’n complete rij is wel heel uitzonderlijk. Het moet hier flink tekeer zijn gegaan.” Met zijn vader en andere mensen probeert hij de panelen die heel zijn gebleven, weer in elkaar te zetten. ,,We willen ervoor zorgen dat de huisjes er weer zo snel mogelijk staan.”

Stichting Strandexploitatie Veere hoopt het strand nog voor het weekeinde opgeruimd te hebben, zegt directeur Lukas Fransen. Gelukkig is het bij materiële schade gebleven, zegt hij. ,,Je moet er niet aan denken dat dit overdag, met een vol strand, was gebeurd.”

Bron: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/strandhuisjes-vernield-wat-een-kracht-onvoorstelbaar-1.6133991