WIJK AAN ZEE – De gemeente Velsen wil de bestaande strandhuisjes achter de Reijndersweg legaliseren, maar Tata ziet dat niet zitten. De partijen troffen elkaar gisteren voor de Raad van State.

Het gaat om de huisjes die er sinds de jaren tachtig staan, in het meest noordelijke deel in de richting van de gemeentegrens met Beverwijk. In het nieuwe grote bestemmingsplan Zeezicht wil Velsen dat legaliseren. Het bestemmingsplan regelt onder meer de bescherming van strandhuisjes westelijk en noordwestelijk van het bedrijfsterrein.

Tata Steel is daartegen in beroep gegaan. Het bedrijf ziet door de legalisering de bedrijfsvoering beperkt worden. De luchtkwaliteitseisen zouden bij de huisjes overschreden worden. Aan de andere zijde van de Reijndersweg, de landzijde, liggen grote opslagplaatsen van erts. Die veroorzaken stofoverlast. De Reijndersweg is de enige plek in de IJmond waar de milieunormen worden verschreden. Dat mag niet, heeft prioriteit van de provincie, maar is ook weer niet zo erg omdat er niemand woont. Dat zou anders komen te liggen als de huisjes worden gelegaliseerd.