WIJK AAN ZEE – Tata Steel heeft helemaal geen bezwaar tegen de strandhuisjes op het strand tussen de Noordpier en Wijk aan Zee. De huidige wel te verstaan.

Dat zegt het bedrijf in een officiële reactie op het verhaal op Dichtbij van 3 september. “Tata Steel tegen legalisering strandhuisjes Noordpierstrand”. Daarin wordt verslag gedaan van de zitting voor de Raad van State in Den Haag, over het gemeentelijke bestemmingsplan Zeezicht dat ingaat op de positie van de Velsense strandhuisjes.

Volgens Tata-woordvoerder R. Moens is de conclusie over de inbreng van de advocaten ”feitelijk onjuist”. Er komt namelijk gèèn einde aan de ruim 80 strandhuisjes op het Noorderstrand. Daar is Tata niet op uit, en lezers mogen ook niet een verkeerde indruk daarover krijgen. Moens: ”Tata Steel heeft geen bezwaar tegen de aanwezigheid van de huidige strandhuisjes.”

Inperking
Maar echt blij met de strandhuisjes is Tata nu ook weer niet, want ze staan wel op een andere manier in de weg. Het bedrijf is namelijk wel uit op inperking van de gebruiksmogelijkheden. Overnachten in de huisjes ziet Tata echt nìet zitten; dat moet wel afgelopen zijn. En dat wordt dan ook gevraagd bij de Raad van State.

Moens: ”Tata Steel heeft wél bezwaar aangetekend bij de Raad van State tegen het voornemen van de Gemeente Velsen om de overnachtingsmogelijkheden in de huisjes te verruimen.”

Niet nog meer
TS wil geen overnachting omdat dat problemen zou kunnen gaan geven met milieuregels. Als er mensen overnachten en dus langere tijd wonen, zou het bedrijf wellicht rekening met hen moeten gaan houden met mens- en milieubelastende uitstoot. Daarom is het bedrijf er óók tegen dat de gemeente Velsen toe wil staan dat er extra huisjes gebouwd kunnen worden.

Moens: ”’Tata Steel is tegen het plan om extra huisjes te bouwen op deze locatie. Die bevindt zich namelijk heel dicht bij het bedrijfsterrein van Tata Steel. Dit acht Tata Steel onwenselijk vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening, waarbij de verschillende functies voldoende ruimte horen te krijgen.”

In de nu lopende zaak bij de Raad van State gaat de Raad nu onderzoeken of Velsen wel op de juiste wijze is omgegaan met de bewuste milieuregels voor luchtkwaliteit.