EGMOND AAN ZEE In het kader van de dag van het vermiste kind werden vandaag op het strand van Egmond aan Zee weer polsbandjes uitgedeeld, waarmee vermiste kinderen snel herenigd kunnen worden met hun ouders. Maar hoe voorkom je dat je kind überhaupt vermist raakt?

NH sprak hierover met Edwin Buis van de Reddingsbrigade in Egmond aan Zee. Zelf verloor hij eens zijn zoontje uit het oog op het strand in Spanje en hij begrijpt dan ook als geen ander hoe dat voelt. “Radeloosheid bij de ouders, maar ook paniek bij het kind.”

Wil je voorkomen dat je kind en jij elkaar uit het oog verliezen, knoop de volgende tips dan in je oren.

  • Schrijf je telefoonnummer – met watervaste stift! – op de arm of op het polsbandje van je kind. Zorg ook dat je telefoon is opgeladen en dat je bereik hebt.
  • Heb je meerdere kinderen bij je? Zorg dan dat je ook met meerdere ouders bent en spreek af wie op welk kind past.
  • Blijf altijd in de buurt van je kind. Zeker als je bij water bent, zorg je ervoor dat er maximaal een armlengte afstand tussen jullie is. Dreigt een kind het water in te gaan of zelfs kopje onder te gaan, dan heb je hem of haar zo beet.
  • Spreek altijd een herkenbare en makkelijk te vinden plek af, waar je elkaar kunt ontmoeten als je elkaar toch kwijt bent geraakt. Op het strand kan dat bijvoorbeeld een snackkar, ijstent of een zogenoemde verdwaalpaal (meestal met een stripfiguur erop) zijn.

    Volgens Edwin Buis zijn de polsbandjes bij alle reddingsbrigades op stranden en bij recreatieplassen gratis te krijgen. Dit jaar zijn de bandjes opgeleukt met afbeeldingen van Nickelodeons Paw Patrol. Buis hoopt dat de afbeeldingen zorgen voor een stormloop op de bandjes.